Sıçanlardaki kırık modeli üzerinde tramadol hcl+ parasetamolün kırık iyileşmesi üzerine olan etkisi
The effect on fracture healing of tramadol hcl + parasetamol on the fractured model on rats
  1. Tez No: 308182
  2. Yazar: BARIŞ AYRANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KALENDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tramadol HCl, Paracetamol, Fracture healing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kırık sonrası ağrı kesici kullanımı yaygındır. Bu gurup ilaçların kemik metabolizması üzerine etkileri mevcuttur. Günümüzde tramadol HCl + parasetamol gastrointestinal yan etkisinin az olması ve güçlü analjezik özelliği ile kullanılmaktadır. Bu çalışma tramadol HCl + parasetamolun kırık iyileşmesi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmamıza 60 adet erkek, 300?350 gr ağırlığında wistar albino rat KSÜ Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Laboratuarından temin edilerek başlandı. Altmış adet wistar albino rat vaka ve kontrol gurubu olarak 2 guruba ve her grup onarlı 3 guruba ayrıldı. Her 2 guruptaki 30 sıçanın tibiasına ketamin anestezisi altında 3 nokta prensibine göre kapalı kırık oluşturuldu. Kırıklar yeşil iğne ucu ile tespit edildi. Kontrol grafileri çekildi. Otuz tanesine tramadol HCl + parasetamol verildi diğer 30 tanesine herhangi bir madde verilmedi. Literatür taranarak bulunan parasetamol ve tramadol hayvan dozları ile mevcut ilaçtaki kombinasyondaki dozlar birbirine uymadığından parasetamol ve tramadol HCl ayrı ayrı verildi. 2, 4 ve 6. haftalarda guruplara ötenazi uygulanarak fare tibialarına patolojik, radyolojik ve klinik inceleme yapıldı.2. , 4. ve 6. hafta çalışma grubu ve kontrol grubu radyolojik, biyomekanik ve histolojik bulgular verilerine istatistiksel analiz için Mann-Whitney-U testi uygulandı. P ? 0.05 ten küçük olması anlamlı kabul edildi. Test sonucunda p>0.05 bulundu ve farkın anlamsız olduğuna karar verildi.Sonuç olarak Tramadol HCl+parasetamolun kırık iyileşmesi üzerine olumlu veya olumsuz bir etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Analgesics are widely used after bone fracture. This group of drugs has effects on bone metabolism. Today, paracetamol + tramadol HCl is used because of strong analgesic and less gastrointestinal side effect features. This study was conducted to investigate the effect of paracetamol+tramadol HCl on bone fracture healing.Materials and Methods: Our study started with 60 male, Wistar albino rats, weighing 300-350g provided by KSU Faculty of Medicine Experimental Research Laboratory. 60 rats were divided in two, as the case and the control group. And each group is divided into three groups of 10 rats. Under ketamine anesthesia, a tibia closed fracture was created on each 30 rats in both group, according to the 3-point principle. The fractures were stabilized with the green injector needle. Control radiographs were taken. Paracetamol + tramadol HCl was given to 30 rats, and was given no drug to other 30 rats. Paracetamol and tramadol HCl were given separately because of doses of paracetamol + tramadol HCl in the animal on literature and existing drug combination do not conform. On 2?4?6th weeks, pathological, radiological and clinical examination was performed to rats? tibia, after applying euthanasia.Results: On 2. , 4. and 6. weeks, over both group, Mann-Whitney-U test was applied to veri of radiological, biomechanical and histological findings for statistical analysis. A P-value less than 0.05 was considered significant. As a result of the test, p-value was found > 0.05, and it was decided the difference is insignificant.Conclusion: As a result, a positive or negative effect of paracetamol + tramadol HCl could not be determined on fracture healing.