Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2010-2011 yılları arası hastane kaynaklı idrar yolu enfeksiyonları ve olası risk faktörleri
Nosocomial urinary tract infections and likely risk factors between 2010-2011 years in the Kahramanmaras Sutcu İmam University Hospital
- Tez No: 308183
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK KÖKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hastane kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu, risk faktörü, idrar kateteri, Escherichia coli, Enterococcus spp, Candida spp, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Nosocomial urinary tract infection, risk factor, urinary catheter, Escherichia coli, Enterococcus spp, Candida spp, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Hastane kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu (HKİYE), hastane enfeksiyonları arasında sık görülmesi nedeniyle önemli bir yere sahiptir.Araştırmamızda 1 Ocak 2010-30 Haziran 2011 tarihleri arası Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yatan 14.130 hasta HKİYE açısından incelendi. Araştırma sonunda 56 hastada 59 HKİYE atağı ve 62 etken mikroorganizma saptandı. HKİYE atak hızı 2010 yılında %0,37, 2011 yılının ilk altı ayında ise %0,49 bulundu. HKİYE için en sık risk faktörü olarak idrar kateteri kullanımı saptandı (%73). HKİYE'nin en sık görülen etkeni Escherichia coli idi (%46,8). Escherichia coli suşlarının %75'inde genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (ESBL) üretimi (+) bulundu. HKİYE saptanan hastalarda diğer sık görülen etkenler Enterococcus spp ve Candida spp idi. İzole edilen 10 Enterococcus spp suşundan dördü vankomisin dirençli Enterococcus spp (VRE) idi. İzole edilen dokuz Candida spp suşundan biri Candida albicans idi. HKİYE'nin nadir görülen nedenlerinden Pseudomonas aeruginosa suşlarında antipsödomonal penisilin ve sefalosporinlere karşı düşük duyarlılık oranları saptandı. Diğer nadir görülen etkenler Klebsiella spp ve Acinetobacter baumannii idi. Acinetobacter baumannii suşları tüm antibiyotiklere karşı oldukça dirençli idi.Sonuç olarak, HKİYE'nin en önemli risk faktörünün idrar kateteri kullanımı olması nedeniyle, mümkünse idrar kateteri kullanımından kaçınılmalıdır. Aynı zamanda HKİYE etkenlerinde düşük antibiyotik duyarlılık oranları ve yüksek direnç oranları gözlenmesi nedeniyle de, antibiyotik seçiminde antibiyotik duyarlılık sonuçlarına göre hareket edilmeli ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Nosocomial urinary tract infection (NUTI) is important in nosocomial infections due to high frequency rate.In this study, between 1 January 2010-30 June 2011, 14.130 hospitalized adult (>16 age) patients were investigated for NUTI in the Kahramanmaras Sutcu Imam University Hospital. At the end of the study, 59 NUTI attacks and 62 microorganisms were detected in 56 patients. NUTI attack rates were detected 0.37% in 2010 year and 0.49% in the first half of 2011 year. The use of urinary catheter was detected as a most common risk factor for NUTI (73%). Escherichia coli was the most common seen agent of NUTI (46,8%). Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Escherichia coli rate was 75% in Escherichia coli strains. The other common seen agents were Enterococcus spp (16,1%) and Candida spp (14,6%). Four of the 10 Enterecoccus spp strains were vancomycin-resistant enterecocci (VRE). One of the nine Candida spp strains was Candida albicans. In NUTI, one of the rarely seen agents was Pseudomonas aeruginosa and low susceptibility rates against antipseudomonal penicillins and cephalosporins were detected in these Pseudomonas aeruginasa strains. Other rarely seen agents were Klebsiella spp and Acinetobacter baumannii. Acinetobacter baumannii strains were highly resistant against all antibiotics.As a result, the use of urinary catheter was the most common risk factor for NUTI, so the use of urinary catheters should be avoided whenever possible. Also low antibiotic susceptibility rates and high antibiotic resistance rates were observed in the agents of NUTI, so choice of antibiotics should be according to results of antibiotic susceptibility and unnecessary use of antibiotics should be avoided.