Malnütrisyona bağlı postoperatif komplikasyonlarda hemşirelik bakımı hakkında hemşirelerin bilgi düzeyi
Postoperative complications due to malnutrition in the level of knowledge of nurses in nursing care
  1. Tez No: 308271
  2. Yazar: BETÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Beslenme Bozukluğu, Postoperatif Komplikasyonlar, Hemşirelik Bakımı, Hemşirelerin Bilgi Düzeyi, Malnutrition, Nutritional disorders, Postoperative complications, Nursing Care, Nurses Standard of Knowledge About
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma malnütrisyona bağlı postoperatif komplikasyonlarda hemşirelik bakımı hakkında hemşirelerin bilgi düzeyinin saptanması amacıyla planlanmıştır. Araştırma, Afyon Devlet Hastanesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesinde cerrahi servislerinde çalışan 71 hemşire üzerinde araştırma yapılmıştır. Örneklem grubunu, anket formunu doldurarak araştırmaya katılan gönüllü olan hemşireler oluşturmaktadır.Araştırma veri toplama aracı olarak hemşirelerin kişisel özellikleri ile malnütrisyona bağlı postoperatif hastalarda gelişen komplikasyonlarda hemşirelik bakımı hakkında hemşirelerin bilgi düzeyleri konularını içeren ve araştırmacı tarafından literatüre doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunda 10 tane tanımlayıcı 20 tane de bilgi sorusu yer almaktadır. Araştırmada anket sorularına ilişkin elde edilen veriler, `t ?testi ', ` varyans analizi ' testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Literatür doğrultusunda hemşirelerin aldıkları puanlar iyi olmakla beraber yine de bu kadar önemli bir konuda hiç bilgi açığının olmaması gerekmektedir. Çalışma sonucunda malnütrisyona bağlı postoperative komplikasyonlarda hemşirelik bakımı hakkında hemşirelerin hizmet içi programlarının arttırılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca hemşirelerin bir başka nedenle hastanede yatan bireyde gözden kaçan ya da değerlendirilemeyen komplikasyonlara ilişkin bulguları saptayabileceği belirlenmiştir. Araştırma da elde edilen veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Postoperative complications due to malnutrition in this study aims to define the level of knowledge of nurses in nursing care. The research was made on 71 nurses working in surgical wards at Afyon state hospital and Afyon Kocatepe Universty Ahmet Necdet Sezer Application and Research Hospital. The sample of nurses who voluntarily participated in the survey is the survey form.Research nurses `personal characteristics as a means of data collection due to malnutrition and postoperative complications in patients on the nurses? knowledge level of nursing care in accordance with the literature bu including issues, and researchers used a questionnaire developed. The survey form is located 10 descriptive and 20 knowledge questions of identifying information. The data obtained related with the result of questionnaire in the research, has been evaluated by using `t test? and `variance analysis? tests.The scores of nurses in line with the literatüre as well, although still an important issue that should not be no shortage of information. Complication due to malnutrition as a result of post-operative nursing care of nurses in the study-service programs should be useful to the increase. Also overlooked, nurses, or some other reason can not be evaluated in hospitalized individuals were predictive signs of complications. Proposals have been made in research in accordance with the data obtained.