Kisspeptinin koyunlarda bazı reprodüktif parametrelere etkisi
The effects of kisspeptin to some reproductive paremeters in ewes
- Tez No: 308272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kisspeptin, koyun, Pırlak, preovulatör LH, reprodüktif parameterler, Ewe, Kisspeptin, Pirlak, Preovulatory LH, Reproductive parameters
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Kp-10 uygulamasının koyunlarda bazı reprodüktif parametreler ile preovulatör LH profili üzerine olan etkileri araştırıldı. Materyal olarak benzer yaş ve ağırlıkta 60 pırlak koyunu kullanıldı. Koyunlar her grupta 20 koyun olacak şekilde rastgale 3 gruba ayrıldı. Koyunların östrüs siklusu üreme döneminde, 10 gün ara ile çift doz PGF2 ? (cloprostenol 250 µg, i.m) uygulaması yapılarak senkronize edildi. Grup 1'e, ikinci PGF2 ? enjeksiyonu takip eden 40. saatte bir kez Kp-10 (1 µg/kg, i.v) uygulanırken, Grup 2'ye 40 ve 50. saat olmak üzere iki kez Kp-10 (1 µg/kg, i.v) uygulaması gerçekleştirildi. Grup 3'e ise Kp-10 uygulaması yapılmadı. Tüm gruplardaki koyunlar 42-43. saatler içerisinde elde sıfat yöntemiyle koç ile çiftleştirildi.Grup 2'nin 50.5 saat plazma LH düzeyi (22,06 ± 28,90 ng/ml) Grup 1 (9,15 ± 11,44) ve Grup 3'e (2,27 ± 3,12) göre daha yüksek bulundu (p=0.005). Preovulatör LH dalga başlangıcı ve LH pik zamanı tüm gruplarda benzer saatte gerçekleşti. Grup 2'nin (38,45 ± 27,51) preovulatör LH pik düzeyi Grup 1 (24,68 ± 11,69) ve Grup 3'e (21,11 ± 17,97 ng/ml) göre daha yüksek tespit edildi (p= 0.030). Grup 1, 2 ve 3'te LH dalga süresi sırasıyla 18,63 ± 7,21, 18,03 ± 5,00 and 12,55 ± 6,93 saat (p= 0.009) olarak belirlendi. Grup 1 (126,58 ± 79,96) ve Grup 2'nin (168,05 ± 132,91) 55. saat LH AUC düzeyi grup 3'e (83,05 ± 82,89) göre daha yüksek bulundu (p= 0.042).Gruplar arasında P4 ve E2 hormon profilleri benzer olarak tespit edildi. Gebelik tanısı çiftleşmeyi takib eden 30 ve 60. günlerde ultrasonografi (Real-Time, B-mode 6.0/8.0 MHz) ile gerçekleştirildi. Tüm gruplarda gebelik, prolifikasyon ve fekondasyon oranları benzer olarak tespit edildi.Sonuç olarak, yapılan bu çalışmada Kp-10 uygulamasının LH profilini istatistiksel açıdan önemli derecede değiştirdiği ancak reprodüktif parametreleri etkilemediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Effects of Kisspeptin to Some Reproductive Paremeters in EwesIn this study, it was investigated, the effects of the administrations of Kp-10 on some reproductive parameters and preovulatory LH profiles in ewes. As the materials of this study, 60 Pirlak ewes of similar age and weight were used. Ewes were randomly allocated into 3 experimental groups including 20 ewes in each. Estrous cycles were synchronized by an PGF2 ? (cloprostenol 250 µg, i.m) which was administered twice, 10 days apart in the breeding season. Following a second cloprostenol injection, the Group 1was treated with kisspeptin-10 (1 µg / kg) once at 40th h but the Group 2 was treated with Kp-10 (1 µg / kg) twice at 40th and 50th h. The Group 3 was not treated with Kp-10. All group of ewes were mated with ram at 42-43rd by hand mating system.Group 2 (22,06 ± 28,90 ng/ml) plasma levels of LH at 50.5 h was found higher than Group 1 (9,15 ± 11,44) and Group 3 (2,27 ± 3,12) (p=0.005). Onset of LH surge and peak time of LH occured similar time in all groups. Preovulatory LH peak concentration of Group 2 (38,45 ± 27,51) was found higher than Group 1 (24,68 ± 11,69) and Group 3 (21,11 ± 17,97 ng/ml) (p= 0.030). Duration of LH surge was 18,63 ± 7,21, 18,03 ± 5,00 and 12,55 ± 6,93 h respectively in Group 1, 2 and 3 (p= 0.009). Levels of LH AUC at 55 h Group 1 (126,58 ± 79,96) and Group 2 (168,05 ± 132,91) higher than group 3 (83,05 ± 82,89) (p= 0.042).All of Group?s P4 and E2 hormon profiles were found to be smilar. Pregnancy diagnosis was performed on day 30 and 60 post-mating by means of (B- mode real time) ultrasonography. In all group, rates of conception, prolificacy and fecundity were found to be similar.As a result, in this study, it is identified that Kp-10 administration had statistically significant alteration some LH profiles but has no effect on reproductive parameters.