5-6 yaş çocuklarının ailelerinin ve öğretmenlerinin kullandıkları disiplin yöntemlerinin çocuk hakları ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of relationship with discipline methods used by five-six years old children parents and teachers and children?s rights
- Tez No: 308314
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Disiplin Uygulamaları, Öğretmen Disiplin Uygulamaları, İstenmeyen Davranış, Ödül, Ceza, Çocuk Hakları, Parents? disciplinary strategies, Teachers? disciplinary strategies, misbehavior, Reward, Punishment, the Rights of the Child
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu araştırmanın amacı anne-babaların ve öğretmenlerin çocukların istenmeyen davranışları karşısında kullandıkları disiplin yöntemlerin tespit edilmesi ve bu yöntemlerin çocuk hakları sözleşmesine uygunluğu açısından incelenmesidir. Bu nedenle Kayseri ilinde anasınıfına devam eden 231 okul öncesi çocuğun ebeveynleri ve bu çocukların öğretmenlerinden oluşan 65 kişilik bir öğretmen grubu ve 231 çocuk arasından rastgele seçilmiş 75 çocuğun katılımı ile betimleyici bir araştırma uygulanmıştır. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin disiplin yöntemlerine ilişkin yaklaşımlarını ve bu araştırmanın problem cümlelerinde ifade edilen demografik değişkenleri içeren maddelerden oluşan iki farklı anket ve araştırmaya katılan çocuklar için yarı yapılandırılmış görüşme formu tasarlanmış ve veriler toplanmıştır. Nicel veri çözümleme yöntemlerinden özellikle betimsel düzeyde frekans analizi, bağımsızlık testlerinden ki-kare test istatistiği ve ek olarak görsel bir istatistik olan doğrusal olmayan kanonik korelasyon çözümleme yöntemleri ile veriler çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda gerek anne babalar, gerekse öğretmenlerin Çocuk Merkezli Demokratik Yöntemlere eğilimleri olmasına karşın Çocuk Hakları Sözleşmesinin 2., 3., 5., 12., 18., 19., 28., 29., 31., 37., 42. maddeleriyle örtüşmeyen disiplin yöntemleri de uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin bulgular tezde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine of disciplinary strategies applied on kindergarten children at their home and school and was to investigate these strategies? from the Rights of the Child point of view. 231 students of the kindergarten, and their parents and 65 teachers participated in this study. In addition of this study group, it was drawn sample with 75 students for descriptive findings. It was used two questionnaires, includes several dependent and independent to obtain the disciplinary strategies of teachers and parents. Also it was used the semi-constructed view form. It was gathered the study data with these measurement tools. In order to data analysis, it was used descriptive statistics based on frequency analysis, chi-square test statistics, non-linear canonical correlation as visual statistics. According to results, parents tend the children oriented democratic methods as disciplinary strategies. However, some parents? favorite disciplinary strategies and techniques are against to UN Convention on the Rights of the Child, specially those items: 2, 3, 5, 12, 18, 19, 28, 29, 31, 37, and 42. The other findings were discussed in the study article.