Kalkınmada yeni bir sosyal politika anlayışı olarak kurumsal sosyal sorumluluk projeleri: Adana kırsal kalkınma örneği
Corporate social responsibility as a new social policy mentality in development: Adana rural development project
  1. Tez No: 308370
  2. Yazar: ASLI DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KARAÇAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk, ulus-devlet, sivil toplum örgütleri, küreselleşme, social responsibility, corporate social responsibility, nation state, non-governmental organizations, globalization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde sosyal sorumluluk projelerinin daha çok özel kesim ve sivil toplum tarafından gerçekleştiriliyor olması, daha önceden devletin görevi olarak atfedilen sosyal refah politikalarının, kamu kesimi dışı sektör ve alanlara doğru yayıldığını göstermektedir. Yeni dünya düzeninde devletin değişen yüzü, sivil toplum ve sivil toplum örgütlerinin önemini de ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerinin kurumsal bir nitelik kazanmasını ve ?kurumsal sosyal sorumluluk? kavramını gündemimize taşımaktadır.Bu yüksek lisans tezinde, yeni bir sosyal politika anlayışı olarak değerlendirilen kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin sivil toplum örgütleri ve özel sektör tarafından giderek daha fazla üstleniliyor olması sürecinin, kalkınmada yeni bir politika aracı olarak sunulmasının kuramsal gerekçelerini değerlendirmek ve ele alacağımız saha çalışmasının bulguları yardımıyla bu olgunun bir politika aracı olarak kabulünün gerçekçiliğini tartışmak amaçlanmaktadır. Öncelikli olarak, değişen sosyal politika algısı küreselleşme ve ulus-devlet çerçevesinde değerlendirilecek, sonraki bölümlerde ise bu değişimin daha rahat örneklenebilmesi açısından, ?Adana Kırsal Kalkınma Projesi? incelenecek ve yapılan araştırmanın sonuçları bu bağlamda yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Currently, social responsibility projects are being carried out mainly by civil society organizations and private sector. Social welfare policies, traditionally known as governmental tasks, are now spread out to non-governmental sectors and areas. Accordingly, the changing face of the state in the new world order magnifies the importance of civil society and its organizations. Furthermore, it provides social responsibility projects to gain an institutional quality, while emphasizing the concept of ?institutional social responsibility? in our age.This master thesis intends to evaluate theoretical reasons laying on the grounds of the process of institutional social responsibility projects undertaken progressively by civil society organizations and the private sector. These projects are interpreted by these actors as new social policy tools for further development. This thesis also aims to discuss how realistic this interpretation is with the help of the field research?s findings.Firstly, changing perceptions of social policy will be evaluated in the frame of globalization and the nation state. In the following sections, to examplify this change of perception, ?Adana Rural Development Project? will be examined and the results of the survey will be interpreted accordingly.