Women' factors of women's potantial poverty: A study in Dhaka, Bangladesh
Kadının potansiyel yoksulluğunda temel faktörler: Dakka, Bangladeş örneği
  1. Tez No: 308391
  2. Yazar: SYADE UMME JAKERA MALİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ DEMİRÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Social work, University graduate people, Relative household status, Potential poverty, Self-development, Household poverty, Personal poverty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Tarihsel olarak, kadınlar ve kızlar temel insan haklarıyla, korunma, kaynak ve hizmetlerden eşit faydalanma hakkına sahip olmamızlardır. Sosyal hizmet uzmanları profesyonel etikleri çerçevesinde kadınların ve kızların gelişmesini hedeflemektedirler. Bu, sosyal hizmet değişme süreciyle kadınların potansiyel yoksulluğunu önceden belirleme çalışmasıdır. Potansiyel yoksulluk terimi ayrımcılık ve sosyo-ekonomik haklar ile doğrudan ilişkilidir. Sosyal hizmet uzmanın görevi sadece insanlara yardım etmekle sınırlı değildir, onların görevi bilgilerini artırmak ve ayrımcılığı azaltmak için kuramsal analiz yapmak ve toplumdaki insan haklarını geliştirmektir. Bu çalışma kadınların potensiyel yoksulluklarının etkileyen faktörleri ilgili literatürden elde edilen bilgi ve arastırmalar dayanır.. Burada ?Potansiyel yoksulluk? yoksul olma İhtimaline karşılık gelir. Bazen ?risk? kelimesi de yoksul olma ihtimali için kullanılır. Bu çalışma üniversite mezunu olan kisilerle yapılmıstır. Çalışmanın problemi Bangladeşli üniversite mezunu kadınlar erkeklere göre daha çok potansiyel yoksul olabileceği ile ilgilidir.Bangladeşli üniversite mezunu kişilerin göreli bir yaşam durumu bu çalışmanın temel noktasıdır. Bangladeşli üniversite mezunu insanların göreli yaşam kavramı henüz tanimlamamıştır, bu yüzden çalışma Bangladeşli üniversite mezunu insanların yaşam durumu belirmek için üç göstergeyi temel alır. Çalışmanın göstergeleri hane halk/kişisel geliri, sosyal etkileşim ve sosyal güvenlikten oluşur. Hane halkı göstergeleri ailenin göreli durumunu, kişisel göstergeler bireyin göreli durumu göstermesine yardımcı olur. Göreli hane halk durumu göre ayrıca yoksulluk düzeyi de oluşturulmuştur. Bu yoksulluk düzeyi hane halkı/kişisel yoksulluk seviyesinin yüksek,, düşük, orta riski ve hiç risk olmaması durumunu gösterir. Araştırmanın amacı Bangladeş'teki yaşam durumunu belirlemek için üniversite mezunu erkek ve kadınlarınpotansiyel yoksulluğu ile ilgili fark ve bu farkı etkıleyen etkenleri belirlemektir. Yaşam durumu hane halkı geliri ve gideri, sosyal güvenliği ve sosyal etkileşimi olarak gözlenir. Ek olarak, iş deneyimi, gelir dinamiği, ek eğitim ve üniversite mezunlarının benlik saygısı anların hane halk yasam duzeyi gibi değişkenler bakılır. Amaç kadınların egitimlerini günlük yaşamlarında kullanmayan kadınların daha çok potansiyel yoksullugu düşebileceğini göstermektedir. Bu, Bangladeş'in Dhaka şehrindeki üniversite mezunu iş sahibi kadınlar, ev-hanımları ve erkekle derinliğine görüsmeleri içeren nicel bir araştırmadır. Görüşme formu bilgi toplamak için kullanılmıştırı. Çalışma üniversite mezunu insanlara ulaşmak için Linear kar-topu örneğini ornekleme yöntemini kullandı. Toplanılan bilgi SPSS, Excel ve MS-Word tarafından işlemden geçirildi. Çalısmanın sonuçları, üniversite mezunu olarak çalışan, evde outran kadınlar ve erkekler benzer özelliklere sahiptir, fakat üniversite mezunu olan ev hanımları yüksek kişisel potansıyel yoksulluk ile karşıkarşıyadr. Çalışma profesyonel meslek sahibi olma, eşin durumuna bağımlı olma ve erken anneliği üniversite mezunu kadınların üniversite mezun erkeklerden potansiyel olarak daha yoksul olmasının sebepleri olarak belirmiştir. Buna ilişkin sosyal hizmet önerileri geliştirilmiştir.Anahtar kelime: Sosyal Hizmet, Üniversite mezun insanlar, göreceli ev statüsü, potansiyel yoksulluk, kişisel gelişim, ev yoksulluğu, kişisel yoksulluğu.
Özet (Çeviri)
Historically, women and girls have not enjoyed equal access to basic human rights, protections, resources, and services. Social workers must commit themselves to enhance the well being of women and girls as an essential aspect of the professional ethic. This is a study of women?s potential poverty foregone through social work branch. The term of potential poverty is highly related with human discrimination and socio-economic justice. Social workers duty is not limited only with helping people they have also a duty to gain knowledge and develop theoretical analysis to reduce human discrimination and to develop human right in the society. This study presents background information and research results from a study on basic factors of women?s potential poverty. Here `potential poverty? is refers as possibility to be poor. Some times `risk? word also used as possibility to be poor. The study was addressed on university graduate people. The problem of the study was university graduate women are potentially poorer than university graduate men. Relative living status of university graduate people of Bangladesh was the basic point of the study. As there are not yet established a relative living status of the university graduate people of Bangladesh thus the study is established three indicators to measure relative living status of the university graduate people of Bangladesh. The indicators of the study are household/personal income, household/personal social interaction and household/personal social security. Household?s indicators are providing household?s relative status and personal indicators providing personal capability to hold household relative status. According to the relative household?s status the poverty index were also established. These poverty indexes are high-risk of household/personal poverty level, law-risk of household/personal poverty level, mediumrisk of household/personal poverty level, high-risk of household/personal poverty level. The purpose of the research was to obtain an approximate figure about the capability of university graduate men and women to hold relative living status in Bangladesh. Living status is observed as household income and expenditure, household social security, and household social interaction. Additionally job experience, income dynamic, additional education, and self-esteem of university graduate respondents were also observed beside their capability to maintain relative household?s status. The aim was to understand more about women?s potential poverty that is constructed by underestimating women?s merits to hold daily regimen of their lives. This was a quantitative research, included a depth interviews with university graduate jobholder women, housewives, and men respondents from the Dhaka city of Bangladesh. An interview schedule was used to collect information. The study followed Linear snowball sampling to reach university graduate people. There were 153 men respondents, 82 housewife respondents and 67 job holder women respondents. The collected data were processed by SPSS, Excel and MS-word. The study found that university graduate job holder women, housewives and men respondents are belonging at similar household status but in the case of personal poverty status men and job holder women are at almost similar status but housewives respondents are facing high-risk of personal poverty. The study found professional identity, dependency on spouse?s statuses, and early motherhood are made university graduate women potentially poorer than university graduate men. In the view of social work some recommendations were presented after a critical analysis of the studied problem.