İran Batı Azerbaycan, Karakoyunlu bölgesi, Karazemin köyü monografisi
Iran/West Azerbayjan, Area of Karakoyunlu, village of Karazemin monograph
- Tez No: 308408
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYAT AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Karazemin Köyü, Karakoyunlu, Monografi, Ehl-i Hak, Halk Edebiyatı, Halk Kültürü, Village of Karazemin, Karakoyunlu, Ehl-i Hak, Monograph, Folk Literature, Folk Culture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Alan araştırması yaparak derlenen ve sınırlı kaynaklardan toplanan bu çalışmanın ilk bölümünde araştırma alanımız olan İran / Batı Azerbaycan ili, Makü ilçesi Karazemin Köyü ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Köyün tarihi, konumu, coğrafi yapısı ve demografik özellikleri bu bölümde yer almaktadır. Daha sonra çalışmanın en önemli bölümünü oluşturan inanç yapısı ve bu çerçevede yapılan törenler, uygulamalar ve ritüeller anlatılmıştır. Köyün inanç yapısının ilçe ve İran genelinde yaygın olan inanç yapısıyla farklı olması ve zor koşullara rağmen azınlık topluluk tarafından korunup günümüze kadar ulaşması çalışmanın önemini arttırmıştır. Üçüncü bölümde köyün anonim edebi ürünlerine değinilmiş olup bu çerçevede manzum ve mensur veya karışık anlatı türlerine yer verilmiştir. Bu ürünler, dini törenlerde de olduğu gibi Ehl-i Hak inanç yapısı mensupları tarafından kullanımda olmaları yönüyle tarihi bilgiler içermekte ve türsel açıdan da önem arz etmektedir. Son bölümde ise köyün halk kültürü ve uygulamaları ile ilgili derlenen bilgiler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this research Project, for which field work of collecting raw data from limited sources is done, general information on the Village of Karazemin in Maku, West Azerbayjan / Iran is presented. History of the subject-matter village, its location, geographical structure and demographic characteristics are in the focus of this chapter. In the following part, belief system and ceremonies, folkloric practices and rituals that have vital importance for the overall Project are explained in detail. The fact that the belief system of the village of Karazemin stands different from the dominant structure in the town of Maku and Iran emphasizes the importance of the research. Products of anonymous literature of the village, which are in form of prose, poetry and mixed genres, are taken into account in the third part. These literary products, given the facts that they are performed in religious ceremonies, and that they are used in the Ehl-i Hak discourse, not only encompass historical information, but also carry importance regarding the genre problem. In the last chapter, collected information on folk culture and practices of the village is presented.