İlköğretim öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyleri ile fen ve teknoloji dersi başarıları ve akademik benlik kavramları arasındaki ilişkiler
Secondary school students' perceptions level of nature of science and its relations with their academic success in science and technology lesson and academic self-concepts
- Tez No: 308447
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nature of Science, Academic Success in Science and Technology Lesson, Academic Self-Concepts
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ilköğretim öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeylerinin belirlenmesi ve bu algılar ile fen ve teknoloji dersi başarıları ve akademik benlik kavramları arasındaki ilişkilerin ortaya konmasıdır.Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde öğrenimine devam eden ilköğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinin Çankaya, Keçiören, Yenimahalle ilçelerinde 9 farklı ilköğretim okullarında 2010-2011 öğretim yılında öğrenimine devam eden toplam 601 altı ve sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Fen Bilimlerinin Doğasını Algılama Düzeyi Testi ve Senemoğlu (1989) tarafından Türkçeye uyarlanan Brookover'in Akademik Benlik Kavramı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, t-testi, yüzde ve frekans istatistikleri kullanılmıştır.Araştırmanın temel sonuçlarından bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir.1.İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyi 6. sınıf öğrencilerine göre daha yeterli olarak bulunmuştur. Öğrencilerin genellikle bilimin tanımı ve bilimsel bilginin elde edilişi ile ilgili yeterli algılara sahip oldukları bulunmuştur. Bilimsel bilginin geçiciliği, bilimde yaratıcılık ve hayal gücü, bilimde kullanılan dil, bilimsel modellerin doğası ile ilgili kabul edilebilir algılara sahip oldukları bulunmuştur. Varsayımların doğası, bilimin öznelliği, sınıflandırmalar ile ilgili yetersiz algılara sahip oldukları bulunmuştur.2.İlköğretim 6 ve 8. sınıf öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyleri arasında 8. sınıf öğrencileri lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır.3.Kız ve erkek öğrencilerin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyleri arasında erkek öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır.4.İlköğretim 6 ve 8. sınıf öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyleri ile fen ve teknoloji ders başarıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.5.İlköğretim öğrencilerinin fen bilimlerinin doğasını algılama düzeyleri ile akademik benlik kavramları arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.Anahtar sözcüklerFen Bilimlerinin Doğası, Fen ve Teknoloji Ders Başarısı, Akademik Benlik Kavramı.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to identify perceptions about the nature of science of secondary school students and to receal the relationships between their the science and technology course achievements, academic self-concepts.This is a a descriptive study. The population of the study consist of the students who continue their education in Ankara. The sample of the study consists of 601 sixth and eight griders in secondary school students.In this study, perception of the nature of science were measured by Perception of The Nature of Science Test which was developed by the researcher. Academic self-concepts were measured by Brookover?s Academic Self-Concept Scale. In the analysis of data, as statistical techniques, depending on the requirments of problems of the study, pearson corrilelation coeffient, t-test, percent and frequency were utilized.Some of the basic findings of the study can be outlined as follows:1. It was found that more 8th grade students held realistic views of the nature of science.2. There have been significant differences in favour of the 8th grades among perceptions about nature of science scores of 6th and 8th grades of secondary school.3. There have been significant differences in favour of the boys among perceptions about nature of science scores of 6th and 8th grades of secondary school.4. In the 6th and 8th graders of secondary school, there have been significant relations between perceptions about the nature of science scores and science and technology course achievements.5. In the 6th and 8th grades of secondary school, there have been significant relations between perceptions about nature of science scores and science and academic self-concepts.