Never satisfied: Dissatisfied women, hysteric men in 1980s Turkey
İflah olmaz doyumsuzluk: 1980'ler Türkiye'sinde tatmin olamayan kadınlar, histerik erkekler
- Tez No: 308486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın hareketi, 1980'ler Türkiye'si, Özgürleşme, Türk Kadın Yönetmenler, Feminist Movement, 1980s Turkey, Emancipation, Turkish Woman Directors
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
1980'lerde Türkiye'deki kadın hareketi kadınların cinsel özgürlüklerini sorgulayabilmelerine olanak sağladı. Eğitimli kadın sayısındaki artış, bireysellik ve cinsel özgürlük 1980'ler Türkiye'sinin eğitimli kentli kadın imajının şekillenmesine yardımcı oldu. 1980'ler Türkiye'sinin kadın yönetmenleri kadın karakterlerin eğitimli, çalışan, ekonomik açıdan bağımsız ve cinsel açıdan özgür olarak temsil edildiği kadın temalı filmler yaptılar. Fakat bu filmlerde cinsel açıdan özgür olan kadınların temsili histeri ile sonuçlandı. Bu çalışma ile Türk kadın yönetmenlerin filmlerinde 1980'lerin eğitimli, cinsel açıdan özgür kadın karakterlerinin sunumunun üç ana temel sonuca dayandığı görülmüştür. Bunlar, kadın histerisi, erkek histerisi ve kadın fedakârlığıdır.
Özet (Çeviri)
The feminist movement in the 1980s Turkey enabled women to question women?s sexual emancipation. The raise of educated women, individuality and sexual emancipation helped shaping the new educated urban women image in the 1980s Turkey. The woman directors of 1980s Turkey made several women themed films in which the woman characters were represented as educated, working, economically free and sexually emancipated. Yet, the representation of sexually emancipated women in these films resulted in women hysteria. This study identifies the representation of 1980s educated emancipated women in Turkish woman directors? films that resulted in three basic outcomes; they are women hysteria, male hysteria and women?s self-sacrifice.