Anaokullarına devam eden 6 yaş çocuklarının sosyal becerilerinin okul olgunluklarına etkilerinin incelenmesi
Examination of the social skills effects on the school readiness of the 6 years old pre-school children
- Tez No: 308490
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul olgunluğu, Sosyal Beceriler, Bracken, Preschool Education, Social Skills, School Readiness, Bracken
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacı anaokuluna devam eden 6 yaş çocuklarının sosyal beceri düzeylerinin okul olgunluklarına etkisinin olup olmadığının ortaya çıkartmaktır. Tarama modeli bu araştırmanın örneklem grubunu 2010-2011 eğitim öğretim yılında Adapazarı İli Hendek İlçe merkezindeki resmi anasınıflarına devam eden normal gelişim gösteren 6 yaş grubu çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Okul Öncesi Çocuklar İçin Sosyal Beceri Formu ve Bracken Okul Olgunluğu Ölçeği kullanılmıştır.Elde edilen veriler SPPS 16 paket programında Mann Whitney-U, Basit Doğrusal Regresyon Analizi ve Kruskal Wallis-H Testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sosyal beceri düzeyi yüksek olan çocukların sosyal beceri düzeyi düşük olan çocuklara göre okul olgunluklarının daha yüksek olduğu; ailenin iş, yaş ve eğitim durumunun çocukların sosyal becerileri ve okul olgunlukları üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine relations betweeen the social skills of six years old children attending pre-school that influence their school readiness. This study is a survey model and includes the steps on surveying the six years old children who attend pre-school in 2010-2011 academic year in Sakarya. In this survey, Demographic Information Form, Bracken School Readiness Assessment and Social Skill Evaluation Scale For Pre-School Children was as data colletion tools.The gathered data were analyzed using SPSS 16 program Kruskal Wallis-H Test, Mann- Whitney-U Test simple linear regression analysis. At the end of this research, it was concluded that among six years old pre-school children the ones who had advanced school readiness had much more advanced social skills than those who had not advanced school readiness. Moreover, it was found that the level of parents education had a strong positive effect on the children?s social Skills and school readiness. The jobs and age levels of the parents had also impact the level of children?s social skills and school readiness.