Resimsel öğe olarak parçalılık, biçim ve kolaj ilişkisi
Fragmentation as pictorial factor, form and collage relationship
- Tez No: 308524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİRSEN GİDERER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kolaj, Parçalılık, Biçim, Malzeme, Collage, Fragmentation, Form, Material
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sanat yaşayan bir ruhtur. Var olduğu sürece bize her daim bir şeyler anlatır. Hisseder ve hissettirir. Sanatçı bu ruh'a biçim verip, varlık kazandırabilmek için ilkin ölü malzemeye hayat vermekle başlar. Sanatçı ve malzemesi arasındaki bu ayin sanat eserinin beden bulmasındaki en önemli süreçtir. Malzeme sanatın ve sanatçının en önemli yaratım kaynağıdır. Malzeme duyguların ve ifadenin temsilcisidir.Bu çalışmada -malzeme bakımından- sanatsal bir ifade aracı olarak kullanılan kolaj tekniği ele alınmış, resimde yer alış biçimi araştırılmıştır. Kolaj tekniğinin özelliklerine değinilmiş, ortaya çıkış amaçları açıklanmaya çalışılmıştır. Toplumsal olayların olumlu ve olumsuz yönlerinin sanata olan yansımaları, sanatçının değişen yaşam koşulları karşısında takındığı tavır ile yeni anlatım biçimleri arayışına giriş sebeplerine değinilmiştir. Kullanılan malzemenin sanatçıya sunduğu özgürlükle kolajın kullanıldığı farklı disiplinler incelenmiş örneklere yer verilmiştir. Bu bağlamdan hareketle kolaj tekniğini kullanan sanatçıların yapıtları incelenmiştir. Ayrıca biçim ve parçalılık kavramları açıklanıp, kolaj üzerindeki etkisine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Art is a living soul. It always tells us something as long as it exists. It feels and it makes feel. Initially the artist begins with giving life to the dead material in order to give shape to this soul and to bring essence. This ritual between the artist and the material is the most important process for the artwork to find body. Material is the most important creation source of the artist and the art. Material is the agent of feelings and expression.Used as an artistic mean of expression -in terms of material- collage technique was handled and its way of appearance in painting was researched in this study. Properties of collage technique were referred and reasons for its existence were tried to be explained. Reflections of the positive and negative properties of the social events, the attitude the artist assumes against the changing living conditions and the reasons for the quest for new expression types were referred. The freedom the used material presented to the artist and the different disciplines in which the collage was used were reviewed and the examples were given. From this point of view the works of the artists using the collage technique were reviewed. Furthermore the form and the. Fragmentation concepts were explained and their effect on collage was referred.