Eğitim fakültelerindeki araştırma görevlilerinin çalışma yaşamlarına ilişkin görüşleri
Opinions of education department research assistants regarding their working lives
  1. Tez No: 308525
  2. Yazar: DİLARA YAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ATANUR BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma görevlileri, çalışma yaşamı, Research assistants, working life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırma, araştırma görevlilerinin örgüt yaşamlarına ilişkin görüşlerini belirlemeyi ve elde edilen bulgular doğrultusunda, akademik çalışma ortamı kalitesinin geliştirilmesini, araştırma görevlilerinin memnuniyet düzeylerinin artırılmasına yönelik öneriler ortaya konulmasını amaçlamaktadır.Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Ankara'daki dört devlet üniversitesinin, eğitim fakültelerinde çalışan araştırma görevlileriyle sınırlandırılmıştır. 286 araştırma görevlisi çalışma grubunu oluşturmaktadır. Bu çalışma grubuna, örgüt yaşamlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Araştırma Görevlilerinin Çalışma Yaşamına İlişkin Görüşlerini Belirleme Anketi? uygulanmıştır. Uygulama sonrasında elde edilen sonuçlara göre:Araştırma görevlilerinin örgüt yaşamlarına ilişkin görüşlerinin farklı maddelerde değişmekte olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular anlamlı farklılıklar çerçevesinde özetlenecek olursa;?Özellikle bekar ve çalışma yaşamında daha yeni sayılabilecek (yaş, deneyim ve eğitim aşaması itibariyle) araştırma görevlilerinin görüşlerinin; evli ve kıdemli olanlara oranla daha olumlu olduğu yönündedir.?Görevlendirmelerinin yapıldığı kanun maddesine ilişkin bulgularda ise, Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi (ÖYP) kapsamında çalışan araştırma görevlilerinin iş yükü ve niteliğine yönelik görüşlerinin, diğer kanun maddelerine (33/a, 50/d, 35. Madde) bağlı görevlendirilen araştırma görevlilerine göre daha olumlu yönde çıkmıştır. İş güvencesine yönelik görüşlerin ise beklenenin aksine ÖYP kapsamındaki araştırma görevlilerinin olumsuz; 50/d maddesine bağlı araştırma görevlilerinin ise olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to state opinions of research assistants regarding their work lifes and aims to offer suggestions for the improvement of academic career in line with the obtained findings to raise the satisfaction of research assistants.This research is a descriptive work in survey model. Its limited by 4 state universities? faculty of education and their current working research assistants in Ankara. Study group consists of 286 research assistants. In this study group ?The Opinions of Research Assistants Regarding the Working Life Specifying Survey? is applied. According to the results of the survey;It?s seen that opinions of research assistants regarding their careers varies in different matters. If obtained findings are summarized in terms of meaningful distinctness;?Especially single and recent in career (such as age, experience, education etc.) research assistants are more pleased than the married and senior ones.?In terms of clauses of the law which assignments are decided in, it is seen that research assistants who are working under the Assistant Professor Education Program (ÖYP) are more pleased than the assistants working under the other clauses (such as 33/a, 50/d, 35. Clause). In contradiction to expectable it?s ascertained that while research assistants associated with (ÖYP) have negative opinions, research assistants associated with 50/d clause have positive opinions, in terms of job security.