Sanatta osteoporoz
Osteoporosis in art
  1. Tez No: 308536
  2. Yazar: OLGU SÜMENGEN BERKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN TERVİEL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, seramik, kemik, osteoporoz, soyut form, figür, Art, ceramics, bone, osteoporosis, abstract form, figure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
“Sanatta Osteoporoz”başlıklı çalışma raporu iki bölümden oluşmuştur.“Sanat ve Yaşam”başlıklı birinci bölümde öncelikle, sanatın yaşamla olan bütünlüğüne ve yaşama dair her şeyin sanatın konusu olabileceğine değinilmiştir. Daha sonra tarih öncesi dönemlerden bu yana yaşamla birlikte sanata da yön veren önemli toplumsal olaylar ve eserlere yer verilmiştir. Sanatta akademilerin etkisi, Fransız Devrimi, Aydınlanma Çağı, Bauhaus, Sanat ve El Sanatları Hareketi, Modern Sanat Akımları'nın ortaya çıkışı, I. ve II. Dünya Savaşları gibi önemli kültürel ve toplumsal olayların yaşamı nasıl değişime uğrattığından söz edilmiştir. Tüm bu toplumsal ve kültürel yaşantıların sonucunda günümüz sanatına gelinceye kadar sanat anlayışının nasıl bir değişim ve gelişim sürecinden geçtiği irdelenmiştir.Sanatın neyi konu edindiği ve sanat eserinin konusu her ne olursa olsun günlük hayatta kullandığımız güzel kavramından başka bir estetik yaratım olduğu olgularına değinildikten sonra, herkes için üzüntü verici, çirkin, kötü olduğu düşünülen ölüm felaket ve hastalıklar gibi konuların da sanatta nasıl ele alındıklarına yer verilmiştir.Osteoporozun da diğer tüm hastalıklar gibi sanatın konusu olabileceği gerçeğinden yola çıkarak, bu hastalığın ne olduğu ve mimariden tekstil sanatlarına, grafik sanatlardan fotoğraf sanatına kadar osteoporozla ilgili eserlerden örneklere yer verilmiştir.İkinci Bölüm,“Seramik ve Osteoporoz”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde seramik sanatının tarih öncesi dönemden bu yana geçirdiği değişim ve çağdaş sanat olarak kabul ediliş sürecine dünya ve Türk seramik sanatından örneklerle yer verilmiştir. Bu sürecin sonunda gelinen noktada çağdaş seramik sanatçılarının, kemik, kemik yapısı ve osteoporoz gibi konuları nasıl ele aldığını gösteren, ya da doku ve form olarak bu konuları çağrıştıran eserler incelenmiştir.İkinci bölümün sonunda ise tüm bu araştırma, inceleme ve değerlendirme süreci içinde, konu kapsamında ele alınan kemik yapısı ve osteoporotik dokular kişisel bir yorumla, özgün seramik uygulamalara dönüştürülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation titled Osteoporosis in Art is composed of two sections.In the first section, Art and Life, it is primarily mentioned that art is in integrity with the whole life, and everything in life can be a subject of art. Next, important social events and works which have determined the way of life and art since prehistoric times are covered. Then, how these social and cultural events such as the effects of academies on art, the French Revolution, the Age of Enlightenment, Bauhaus, the Arts and Crafts Movement, the emergence of modern art movements, and the first and second world wars have affected and changed the life course is touched upon. As a result of these social and cultural events, how the conception of art has changed and developed until today?s contemporary art is examined.After touching upon these facts, such as what is the subject of art, and no matter what its subject is, art has a different aesthetic point of view from the notion of `beauty? that we use in everyday life; how some subjects, which everyone regards as bad, ugly or sad, such as death, illnesses and disasters are expressed in art is studied.Considering the fact that osteoporosis can be a subject of art as other illnesses, it is explained what this illness is, and several works related to osteoporosis, ranging from architecture to textile, from graphics to photography, are exemplified.The second section is titled Ceramics and Osteoporosis. In this section, historical development of ceramics and the process of acceptance of ceramics as an expression of art are explained by giving examples of ceramics from Turkey and all over the world. At the end of this process, artworks which show how contemporary ceramic artists express subjects such as bone, bone structure and osteoporosis, or which are reminiscent of subjects as texture or form are examined.At the end of the second section, as a result of all these researches, investigation and evaluation, as a personal interpretation, bone structure and osteoporotic texture are used to form new and unique ceramic artworks.