The United Nations peacekeeping operations and contribution of Turkey
Birleşmiş Milletler barışı koruma operasyonları ve Türkiye'nin katkısı
- Tez No: 308537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barışı koruma, barış gücü, birleşik güvenlik, katılım, Birleşmiş Milletler, Kuzey Atlantik İttifakı, Peacekeeping, peace force, collective security, participation, the United Nations, The North Atlantic Treaty
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tez Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönemde barış operasyonlarının gösterdiği gelişim ve değişim sürecini göz önüne sererek, Türkiye'nin bu operasyonlara katkısını ve bu katkının altında yatan nedenleri değerlendirebilmeyi amaçlamaktadır. Tezin iddiası şudur: Birleşmiş Milletler barış operasyonları ilk uygulandığı günden beri değişim ve gelişim göstermiş, yaşanan siyasi ve operasyonel zorluklarla çeşitlenmiş ve değişik anlamlar kazanmıştır. Bu bağlamda Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönemde, politik dengeler ve çatışmaların nitelikleri dikkate alındığında Türkiye'nin bu operasyonlara sağladığı maddi ve manevi desteğin temelleri farklılaşmaktadır. Bu tez Birleşmiş Milletler'in barış operasyonlarının Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönemde operasyonların farklı amaç ve özelliklerinin olduğunu, Türkiye'nin tarihi ve dış politik amaçları doğrultusunda her iki dönemde de farklı nedenlerle bu operasyonları desteklediğini ve özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin barış operasyonlarındaki rolünün arttığını savunmaktadır.Bu tez için yapılan araştırma konu ağırlıklıdır. Fakat tanımların, kavramların ve vakaların arasındaki ilişkileri daha net kavrayabilmek için yer yer konuyla doğrudan ilintili uluslararası ilişkiler teorilerine atıfta bulunulmaktadır. Esas olarak, tanımlar, istatistikî ve demografik veriler, tarihi ve siyasi olaylar üzerinden bir inceleme yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı Birleşmiş Milletlerin barış operasyonlarının ortaya çıkış ve gelişimini irdeledikten sonra, Türkiye'nin katkılarını ve bu katkıların altında yatan tarihi temelleri, dönemsel dinamikleri ve dış politik sebepleri ortaya koymaktır. Bu sebeple ilk olarak Birleşmiş Milletler sistemi ile Kolektif Güvenlik arasındaki ilişki irdelenmiştir. Teorinin vücud bulmuş hali olarak görülen Birleşmiş Milletler örgütünün, Kolektif Güvenlik algısını arzu edilir ölçüde tesis edip edemediği üzerinde durulmuştur. Takip eden ikinci bölümde, barışı koruma kavramının ortaya çıkışı, tarihçesi, gelişimi ve hukuki temelleri üzerinde durulmuş, gerek geçmiş gerekse günümüzle ilgi bazı nitel ve nicel veriler sunulmuştur. Barışı koruma kavramının kapsadığı diğer sorunlarla başa çıkma mekanizmaları ve temel barışı koruma prensipleri bu bölümde irdelenmiştir.Üçüncü bölümde ise barışı koruma operasyonlarının değişken tabiatı, Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönem için ayrı ayrı incelenmiştir. Bu inceleme vasıtasıyla, operasyonların karakteristik farlılıkları ortaya konmuş ve bu farklılıklar vaka analizleriyle desteklenmiştir. Dördüncü bölüm, Türkiye'nin barış anlayışının temellerini Türk dış politikasının dönemsel özellikleri ile ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Atatürk döneminden 2000'lere uzanan bir zaman dilimi parçalar halinde irdelenmiş ve dönemsel dinamiklerin Türk dış politikası ve Türk barış felsefesi üzerindeki etkilerine değinilmiştir.Beşinci bölümde ise, Türkiye'nin barış operasyonlarına katkısı Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönem için ayrı ayrı incelenmiştir. Türkiye'nin her iki dönemdeki tutumu dünyanın siyasi, ekonomik ve coğrafi dengelerindeki değişimler göz önüne alınarak aktarılmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, barış operasyonlarının gelişimi ve Türkiye'nin bu operasyonlara katılımlarına dayanarak tez bazı sonuçlara ulaşmaktadır. Bu sonuçlar, önceki bölümlerin genel bir değerlendirilmesi içinde harmanlanarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at evaluating Turkey?s contribution to the peace operations and the reasons underlying this contribution by presenting the development and evolution process of these operations during the Cold War and Post-Cold War Era. The thesis argues that United Nations peace operations have evolved and developed since the first day they were conducted and they have not exhibited a fixed pattern. On the contrary, the political and operational difficulties experienced diversified and gained different meanings. In this context, the foundations of the material and immaterial support provided by Turkey for these operations vary given the political balances and conflicts during the Cold War and Post-Cold War period. This thesis claims that United Nations peace operations evolved and developed, the operations had different characteristics and purposes, Turkey supported these operations for different reasons in line with its historical and foreign political targets in both of the eras, and that Turkey?s role in peace operations increased especially in the Post-Cold War period.The research executed for this thesis is subject-based. However, international relations theories directly related to the subject were also cited from place to place in order to be able to grasp the relationships among definitions, concepts and cases more clearly. Essentially, an examination has been made through definitions, statistical and demographic data as well as historical and political events. The purpose of this study is to present Turkey?s contributions and the historical foundations, periodical dynamics and foreign political reasons that underlie these contributions after analysing the emergence and development of this concept. For this reason, the relationship between the United Nations system and the Collective Security was analyzed in the first place. Whether The United Nations, an organization deemed to be a realized version of a theory, could establish the Collective Security perception to a desired extent was emphasized. In the following second section, emergence, history, development and historical foundations of peacekeeping concept was highlighted and some qualitative and quantitative data related to both the past and the present was presented. Additionally, the mechanisms that cope with the other problems covered by the peacekeeping concept and the basic peacekeeping principles were handled in this section.In the third section, the shifting nature of peacekeeping operations was analyzed separately for the Cold War and Post-Cold War period. Through this analysis, characteristic differences of operations were presented and supported through case analysis. The forth section aimed to demonstrate the foundations of Turkey?s understanding of peace with the periodic features of Turkish foreign policy. In this context, a time period that starts with the Atatürk era and extends to 2000s was analyzed in parts and the effects of periodic dynamics on Turkish foreign policy and Turkish peace philosophy were mentioned.In the fifth section, Turkey?s contribution to the peace operations was dealt with separately for the Cold War and Post-Cold War period. Turkey?s attitude in both of the periods was tried to be explained by taking the changes in the political, economic and geographical balances of the world into account. In the conclusion section, the thesis reached some conclusions based on development of peace operations and participations of Turkey in these operations. These conclusions were presented by being blended within a general assessment of the previous sections.