The war poets and wilfred owen's subversion of the official discourse of the war
Savaş şairleri ve Wilfred Owen'ın savaşın resmi söylemini yıkması
  1. Tez No: 308535
  2. Yazar: PELİN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı İngiliz Şiiri, savaş söylemi, savaş yandaşı şiir, savaş karşıtı şiir, Wilfred Owen, English Poetry of the First World War, discourse of war, propagandistic war poetry, anti-war poetry, Wilfred Owen
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma, I. Dünya Savaşı'nın resmi olarak ?tüm savaşlara son verecek savaş? olarak idealize edilmesine rağmen, hiçbir savaşa son vermediği; aksine kendi içinde bir savaş yaratarak resmi ve egemen söylem karşıtı savaş söylemlerinin, savaşın yiğit ve kahraman karşıtı betimlemelerinin şiir aracılığı ile pekiştirildiği, çürütüldüğü ya da yeniden oluşturulduğu ideolojik ve siyasi bir muharebe alanına dönüştüğünü savunmaktadır. I. Dünya Savaşı'nın savaş yandaşı ve savaş karşıtı olmak üzere iki karşıt tür şiir doğurduğu gözlenmektedir. Savaş yandaşı şiir, I. Dünya Savaşı'nı eki şövalyelerin Haçlı Seferleri ve Homer usulü kahraman muharebeleri ile özdeşleştirmiş; askeri vatanı için kendisini kahramanca feda eden, yiğit savaşçı olarak betimlemiştir. Savaş yandaşı şiir, savaşı egemen kahraman söyleme uygun olarak şanlı, şerefli ve onurlu bir Haçlı Seferi olarak yüceltmesi bakımından, savaş boyunca hükümetin güçlü ve egemen bir aracı olarak hizmet etmiştir.Öte yandan, savaş karşıtı şiir, toplumsal bir sorumluluk yüklenerek, savaş hakkında bilinmeyen gerçekleri anlatan bir araç olmuş ve bu anlamda, savaşın resmi, romantik ve şövalyece söylemini yıkmış ve yerine kahraman karşıtı bir savaş söylemi yaratmıştır.Giriş kısmında, resmi savaş söylemini ve savaş yandaşı şiiri incelerken bir çerçeve oluşturması açısından, savaş öncesi dönemin ve savaşın başlangıç yıllarının sosyal, kültürel ve siyasi tarihi ele alınmıştır. Tezin Birinci Bölümü'nde, savaş yandaşı şiir, savaşın egemen söylemini ve barış, adalet, kahramanca fedakarlık, şövalyece şan, şeref, onur gibi egemen ideolojileri yayan şovenist bir araç olarak incelenmektedir.İkinci Bölüm'de ise, savaş karşıtı şiiri incelerken bir çerçeve oluşturması açısından, savaşın yeni kahraman karşıtı gerçeği ve askerlerin savaş karşıtı tutumları ele alınmıştır. Savaş karşıtı şiir, savaşı anlamsız ve acınası teknolojik bir katliam; askeri ise mekanik bir savaşın, çaresiz ve edilgen kurbanları olarak tasvir etmesi bakımından, kahraman karşıtı bir savaş söylemi yaratan ve bu anlamda, savaşın egemen ideolojisini çürüten bir protesto şiiri olarak incelenmektedir.Üçüncü Bölüm ise, savaşın ikinci yarısında şiirin edindiği egemen söylem karşıtı toplumsal misyonunu ve şairin savaşın söylenmeyen gerçeklerini anlatan dürüst bir sözcü olduğunu şiirlerinde açık bir dille ifade eden Wilfred Owen'ın savaş karşıtı şiirini incelemektedir. Bu anlamda, Üçüncü Bölüm, Wilfred Owen'ın savaş karşıtı şiirini, savaşın egemen kahramanlık efsanelerine karşı taarruzda bulunan, resmi söylemi çürüten ve yeni, kahraman karşıtı bir savaş doğrusu yaratan ve bununla birlikte, tüm ulusu gelecek nesillere de aynı kahramanlık yalanlarını anlatmaya devam etmek yerine el birliği ile sebep oldukları trajedi için pişmanlık ve utanç duymaya davet eden bir protesto şiiri olarak incelemektedir.Tezin sonuç bölümünde ise, savaş yandaşı ve savaş karşıtı şiirin incelenmesi sonucunda, Birinci Dünya Savaşı esnasında şiirin, savaşın ve askerin tasvir edilmesinde ideolojik ve siyasi bir savaş yarattığı görülmüştür. Birinci Dünya Savaşı İngiliz şiirinin savaş ve asker hakkında resmi ve egemen söylem karşıtı söylemler ve betimlemeler oluşturması bakımından, Birinci Dünya Savaşı'nın anlaşılmasında güçlü ve etkili bir araç olarak hizmet ettiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, Wilfred Owen şiire savaşın egemen söylemi ile kandırılan bir ulusu uyandırma ve uyarma misyonu yüklemiş ve bu anlamda, şiiri savaş ve asker hakkında resmi söylem karşıtı bir gerçek yaratan siyasi bir silah olarak kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study demonstrates that while the First World War was officially idealized as ?the war to end all wars?, ironically, it became the ?Great War? itself as it produced a radical, ideological and political battleground where official and anti-official discourses, heroic and anti-heroic representations and truths of war were reinforced, contested and reconstructed by means of poetry. The First World War produced two oppositional kinds of poetry: the propagandistic war poetry and the anti-war poetry of protest. The pro-war poetry, produced in the early period of the war, served as a powerful medium for the promotion of the knightly, heroic-romantic and jingoistic official discourse of the war through its representation of the soldier as a happy, self-sacrificial, warrior-hero of Homeric qualityThe anti-war poetry, on the other hand, adopted an oppositional, socially responsible, anti-official discursive mission to contest and deconstruct the false hegemonic heroic ideologies of the pro-war poetry.In the Introduction, a socio-cultural, political history and the national mood of the pre-war and early war years are given to serve as a framework for the official discourse of the war and the propagandistic war poetry. Chapter I examines the propagandistic war poetry as jingoistic poetry, committed to the promotion of the hegemonic ideology and official ideals of Empire such as duty to one?s country, heroic self-sacrifice, knightly glory, honour, peace, justice and Christian knightly crusade.In Chapter II, the anti-war mood of the trench poets is studied closely with respect to the birth of a new kind of poetry of experience, protest and disillusioned warning. The anti-war poetry is analysed as a reconstructive poetry of counter-attack committed to the construction of an anti-official discourse of the war through its controversial re-presentation of the war as inglorious and anti-heroic, and the soldiers as passively suffering, helpless victims.Chapter III presents a reading of Owen?s poetry of protest as a poetry of truth, satire, warning and ?pity?. Owen?s anti-war poetry contests the hegemonic ideals of the war through its subversion of the official myths and legends, and invites all to suffer and feel pity and guilt for the futile waste of the innocent youth.This study of the propagandistic and anti-war poetry of the First World War shows that, during the Great War, poetry created a rhetorical and ideological battle for the true representation of the war and the hero. This thesis, in this context, studies the English Poetry of the First World War as a powerful discursive medium that constructs and/or de-constructs the soldier as hero, and thus influences the way the Great War was imagined and represented. In this context, Wilfred Owen?s poetry serves as a truthful weapon to denounce the officially sanctioned ideals of the war through its re-definition of the truth of war and soldier as futile and disgraceful.