Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alan yeterliklerine ilişkin bir çalışma: Rize il örneği
A study of science and technology teachers professional competence: Sample of Rize province
- Tez No: 308548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji öğretmeni, Fen ve Teknoloji öğretmeni alan yeterlikleri, Science and Technology Teacher, Science and Technology teacher?s professional competence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Rize'de görev yapan Fen ve Teknoloji öğretmenlerini, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ?Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Alan Yeterlikleri? ni ifade eden performans göstergelerine göre değerlendirmek ve bu yeterliklerin belirli değişkenlere göre durumlarını belirlemektir. Bunun için, MEB tarafından 2004 yılında hazırlanmış ?Fen ve Teknoloji Öğretmeni Özel Alan Yeterlilikleri? standartları kullanılmıştır.Betimsel olarak tasarlanmış bu araştırma, 2009?2010 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Rize'de görev yapan Fen ve Teknoloji öğretmenleriyle yürütülmüştür. Rize'de ilköğretim okullarında görev yapan Fen ve Teknoloji öğretmenleri evren olarak alınmış ve olasılıklı olan örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemiyle örneklem tayinine gidilerek 84 Fen ve Teknoloji öğretmeniyle çalışma yürütülmüştür.Araştırmanın verileri 70 maddelik durum değerlendirme anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. Durum değerlendirme anketindeki maddeler MEB tarafından hazırlanan Fen ve Teknoloji öğretmenleri alan yeterlikleri performans göstergelerini ifade eden maddeleri kapsamaktadır. Bu performans göstergeleri araştırmacı tarafından anket maddeleri haline getirilmiş ve anketin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,95 bulunmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formu da araştırmacı tarafından hazırlanmıştır.Araştırmada şu sonuçlar elde edilmiştir:1.Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin alan yeterlikleri ile öğretmenlerin mesleki kıdemleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur.2.Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin alan yeterlikleri ile öğretmenlerin yaşları arasında ?Mesleki Gelişimi Sağlama? yeterlik alanı için istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardır; diğer yeterlik alanları için anlamlı bir ilişki yoktur.3.Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin alan yeterlikleri ile öğretmenlerin cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur.4.Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin alan yeterlikleri ile öğretmenlerin mezun oldukları fakülte türü arasında anlamlı bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate Science And Technology teachers?s proffesional competence , work in Rize according to performance indicators which are designated as ?Science and Technology teacher?s Professional Competence? by Ministry Of Education ,and to determine the aspects of these qualifications acorrding to the specific variances. For this reason, Standards of ?Science and Technology Teacher Special Professional Competence? were prepared and used in 2004 by Ministry Of Education.This is a descriptive study, was enforced by Science And Technology Teachers, officiated in Rize in second term of 2009-2010 education year. Science and Technology Teachers, officiate primary schools in Rize were deemed as cosmos, this study enforced with 84 Science And Technology Teachers to assess sampling with categorized sampling, one of the probability sampling method.Datums of this study is gained from evaluation of aspect survey that includes 70 topic, and semi configured interview form. Topics, in survey of evaluation aspect, cover topics which were prepared by Ministry Of Education mean performance indicators of Science Abd Technology Teachers Area Qualification. These performance indicators made as survey topic by researcher and surveys Cronbach Alpha reliability quotient result is 0,95. Semi configured interview form prepared by researcher either.Main findings are as follows;1-There no significant relation between professional competence and professional priority of Science and Technology teachers.2-There no significant relation between professional competence and ages of Science and Technology teachers except categoriy of supplying career development .3-There no significant relation between professional competence and sex of Science and Technology teachers.4-There no significant relation between professional competence and their faculty which was graduated of Science and Technology teachers.