Avrupa Topluluğu ve Türk Hukukunda bilişim ve fikri mülkiyet hakları
Avrupa Topluluğu ve Türk Hukukunda bilişim ve fikri mülkiyet haklari
- Tez No: 308571
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim ve Fikri Mülkiyet Hakları, Avrupa Birliği ve Türkiye, Informatics and Intellectual Property Rights, European Union and Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya ticaret hacminde gelişmelerin ve genişlemelerin meydana gelmesinin ardından ticaret hacminin artışıyla başlayan finansal serbestlik süreci ve teknolojik gelişim ve üretim, tüm dünyadaki ülkelerin hedefini, ekonomik bakımdan gelişmişliği yakalamaya ve korumaya çevirmiştir. Söz konusu gelişmelerden sonucunda bilgi saklama ve bu bilgilerden yeniden yararlanma olanağı veren bilgisayar teknolojisi, dev kapasite ile iletişim ve bilgilendirme alanında yeni bir devir başlatmıştır. Bu çalışmamın amacı, söz konusu alanda ?Fikri Mülkiyet Hakları? mevzuatı incelenirken ulusal ve uluslararası alanda karşılaştırmalı bir inceleme yapmak, güncel sorunları analiz etmek ve söz konusu hakların ekonomik etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle söz konusu hakların genel olarak tarihsel gelişimi incelenmiş ve teorik yaklaşımla ekonomik önemi ele alınarak, rekabet politikası ve fikri mülkiyet haklarının karşılıklı etkileşimlerine yer verilmiştir. Ardından dijital teknoloji ile ilgili fikri mülkiyet hukuku ve internete ilişkin hukuki gelişmeler ulusal hukuk, Avrupa Birliği Hukuku ve genel olarak uluslararası hukuk çerçevesinde karşılaştırmalı bir analiz yapılarak değerlendirilmiştir.Çalışma sonunda; ekonomik gelişme ve etkin bir mülkiyet hakları düzeni tesis etme arasında yakın bir bağlantı olduğu, söz konusu hakların iç ve dış ticaretin çağdaş hukuk normlarına uygun olarak yürütülerek teknolojik geliştirme ve transfer etme yoluyla özellikle imalat sektörünün desteklenmesi, geliştirilmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca toplumun kültür ve sanat zenginliğinin değerlendirilmesi için gerekli koşulları da sağlayan söz konusu hakların, rekabet hukuku çerçevesinde ilgili pazarlara, anlaşma ve eylemlere göre, hak sahiplerine tanınan korumanın amacının ve kapsamının, ilgili oldukları piyasanın ve ülkenin kendine özgü ekonomik ve ticari koşulları çerçevesinde uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the volume of world trade had developed and expanded, the financial liberization process began and dominated the world in 1980?s due to the structural transformation and capıital mobility, tecnological innovation and production, all the countries in the world turned towards to aim of catching the economic devolopments and maintain it. Consequence of the globalization and financial liberation mentioned in question, the computer technology has put in action a new era in communication and information with a huge capacity. The protection of the intellectual property rights, the most important assets of the knowledge-based economies, has enhanced creativity and innovation, and contributed to the economic growth by enabling the rightholder to enjoy economic rights over the protected work as set by the relevant legal framework.The purpose of this study is to analyse the current situation of Turkish legislation with regard to the European Union and international legislation in force and to determine differences of legislations and the effects of intellectual property rights? protection on the economic and competitive advantage. Fort this purpose, throughout this study, the rights mentioned above is evaluated in the light of historical improvement and the economic significance is handled by theoretical approach and interactions between Intellectual property rights and competition policy is examined as well. Subsequently digital technology related with intellectual property rights and improvements in internet is analysed under the general and international legislation.At the end of the study, it is deduced that duue to the close tie between economic development and building up efficient and regular intellectual property rights, manufacturing sector have to be supported by technological advance and technological transfer according to the contemporary legal system to be able to get the maximum utility. Besides tha aim of the protection and scope of the rights mentioned above, which provides also necessary circumstances for the assesment of cultural and artistic prosperity, have to be carried out within the frame work of competition law, and under the sui generis economic and commercial conditions of the market and the county.