Sürdürülebilir mekân tasarımındaki belirleyiciler ve akıllı bina teknolojileriyle olan etkileşimleri
Determinents in sustainable space design and interactions with intelligent building technologies
  1. Tez No: 308572
  2. Yazar: BEGÜM ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir mekan tasarımı, Enerji etkin mekan tasarımı, Doğa insan ilişkisi, Akıllı bina kavramı, Teknoloji insan ilişkisi, CHP Genel Merkezi Binası, Sustainable space design, Energy efficient space design, Nature human relationships, Intelligent building notion, Technology human relationship, CHP Genel Merkezi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Çalışma dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, sürdürülebilirlik tasarım kavramının ne koşullar altında ortaya çıktığını ve günümüzde neden gerekli olduğunun belirlenmesine yönelik küresel ısınma, insan doğa ilişkisi ve sürdürülebilir tasarım kavramları irdelenmiştir.İkinci bölümde, sürdürülebilir tasarım kavramının detaylandırılması ve sürdürülebilir mekan tasarımındaki belirleyicilerin araştırılması için sürdürülebilir enerji kaynakları, enerji etkin tasarım elemanları ve sürdürülebilir tasarım kriterlerinin neler olduğu incelenmiştir. Bu bağlamda yapıda ve iç mekanda sürdürülebilir tasarım kriterleri incelenmiştir. Bu kriterlerin iç mekandaki uygulamaları ve elemanları irdelenmiştir.Üçüncü bölümde, teknoloji insan ilişkisi ve akıllı bina kavramının açıklanmasıyla beraber mekân tasarımında akıllı bina kavramının yeri, etkileri ve mekan tasarımına getirdikleri incelenmiştir. Enerji etkin tasarım kavramının akıllı bina teknolojileriyle ilişkisi irdelenmiştir. Akıllı binaların enerji etkin olma nitelikleriyle sürdürülebilir mekan tasarımı kriterlerini destekledikleri sonucuna varılmıştır. Sürdürülebilir mekan tasarımı kriterlerinin akıllı bina teknolojileriyle desteklenmesi sonucunda günümüz toplumunun ihtiyaçlarına daha verimli cevap verebilecek mekanlar üretilebileceği öngörülmüştür. Dördüncü bölüm, sürdürülebilir bir akıllı binanın örneği analiz edilmiştir. Bu inceleme için CHP Genel Merkezi seçilmiştir. CHP Genel Merkezi hem sürdürülebilir mekan tasarımı için hem de akıllı bina teknolojileri için zengin bir örnek oluşturmaktadır. Sürdürülebilir akıllı binaların ve mekanların canlı bir örneği olduğu için bir çok farklı nitelikleri incelenebilmektedir. Sürdürülebilir mekan tasarımı ve akıllı bina teknolojileri tasarım kavramların gerçek hayat uygulamaları Ankara'daki CHP Genel Merkezinde görülebilir ve gözlemlenebilir. Bu örnekle teknolojinin insanla doğa arasında bir köprü oluşturarak bugünün insanlarının ihtiyaç ve taleplerini sağlayacak yeni bir hayat tarzı yaratılabileceği gözlemlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four sections. In the first section, global warming, human nature relationships and sustainable design notions are considered to learn in which conditions sustainable design set in and why sustainable design is needed today?s world.In the second section, sustainable energy resources, energy-efficient design elements and criteria of sustainable design to be analyzed for investigation of details of sustainable design notion and determinents in sustainable space design. In this context sustainable design criteria?s are examined in building and space design. Applications and elements of sustainable interior space design criteria?s are explicated.In the third section, effects, earnings and importance of intelligent building design in space design are analyzed with technology human relationship and intelligent building design notion. Relationship between intelligent building design with energy-efficient design are considered. With the help of features being energy-efficient of intelligent building, they become sustainable design elements of interior design. If sustainable space design criteria?s can be applied in interior space design with intelligent building design we can create generous spaces which can respond the needs of people of today?s world.In the fourth section, an example of sustainable intelligent building is analyzed. CHP Genel Merkezi is choose to be investigated. It is an rich example of both sustainable space design and intelligent building design. Because it is live example of sustainable intelligent buildings and spaces, many different characteristics can be examined. Real life applications of sustainable space design and intelligent building technologies design notions can observed and seen by the help of CHP Genel Merkezi building in Ankara. At this example, it can observed that technology can be bridge between human and nature to create new life styles which today?s people can find needs and demands in it.