Başlangıç keman eğitiminde kullanılabilir okul şarkıları türküler ve tekerlemeler
The use of children songs, folk songs and nursery rhymes in beginners? violin education
- Tez No: 308617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZTOSUN ÇAYDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, Keman Eğitimi, Başlangıç Keman Eğitimi, 6-12 Yaş Grubu Keman Eğitimi, Tekerleme, Türkü, Okul Şarkısı, Violin, learning the violin, beginners? violin education, violin education for the age group of 6-12, children?s songs, nursery rhymes, folk songs, school songs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ülkemizde keman eğitimi, mesleki müzik eğitimi kurumlarından olan güzel sanatlar liselerinde, konservatuarlarda, eğitim fakültelerinde ve güzel sanatlar fakültelerinde, verilmektedir. Ayrıca Müzik dershaneleri, halk eğitim merkezleri, belediye konservatuarları gibi, özengen (amatör) müzik eğitimi veren kurumlarda da keman eğitimi sürdürülmektedir. Bu bağlamda, çalgı eğitiminde kullanılan kaynaklar, çocuğun yaş grubuna uygun olması, çalgıyı sevmesi, çalgıyı benimsemesi ve devamlılığı sağlaması gibi konular bakımından önem taşımaktadır.Ülkemizde, kaynak olarak yerli ve yabancı metot kitaplar kullanılmakta, bunun yanında eser, albüm ya da öğretmenin kendi çalışmalarından da yararlanılmaktadır. Keman eğitimi ve öğretimi için yazılan eserler, kitaplar ve araştırmaların çok ve nitelikli olması oldukça önemlidir. Bu araştırma, çalgı eğitimindeki öğretim yöntemlerine materyal olabilecek parçaların bir araya getirilmesi ve çalgı eğitimcileri tarafından kullanılabilmesi gerekçesi ile yapılmıştır. Okul şarkıları, türküler ve tekerlemelerin kullanımı yoluyla, 6- 12 yaş grubu çocuklarda başlangıç keman eğitimi için, etkili öğretim yapılabileceği düşüncesiyle birinci konuma uygun okul şarkıları, türküler ve tekerlemelerin tespiti amaçlanmıştır. Bireyin yaşadığı toplumun müzik kültürünü tanıması ve farklı yaş gruplarında, farklı anlayışlarla yapılacak çalışmalara fikir vermesi bu araştırmanın alt amaçlarındandır. Bu araştırma, 6-12 yaş grubu çocukların ses sınırları çerçevesinde, başlangıç keman eğitiminde üç teli kapsayan parçalar ile ve bu yaş grubu çocukların algılayabileceği tartım kalıpları ile sınırlandırılmıştır. Betimsel araştırma modeli türlerinden olan tarama modeli kullanılarak yapılan bu araştırmada sonuç olarak, 83 parçaya ulaşılmış, bu parçalar tellere ve konumlara göre tek tek ele alınmıştır. Tek telde, 17 okul şarkısı, 13 türkü, 6 tekerleme olmak üzere toplam 36 parçaya ulaşılmıştır. Ulaşılan tek teldeki parçalar, farklı tellere aktarılarak farklı durumlarda keman eğitiminde kullanılabilir ve bu aktarım keman eğitimcisinin ihtiyacı yönünde olabilir. İki telde, 25 okul şarkısı, 6 türkü, 1 tekerleme olmak üzere toplam 32 parçaya ulaşılmıştır. Üç telde ise, 13 okul şarkısı, 2 türkü tespit edilmiştir ancak üç telde kullanılabilir tekerlemeye ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, violin is tougth in fine arts high schools, music conservatories and at faculties of education and fine arts of universities. In addition, there are violin courses in music schools, national education centers, music conservatories run by councils and also at private teachers. In this context, it is of great importance that source references to be used in the education of string instruments should be appropriate for students? age, and should help the child to like and accept the instrument as well as enabling him or her to be persistent in the learning.In Turkey, both Turkish and foreign methodology books, pieces of music, albums as well as teachers? own playings are used for education purposes. It is most important that music pieces and books written for education, moreover research in this subject should be plentiful and of high-quality. The present work was carried out with the intention to collect pieces that could serve as material for education methods in string education and that should be used by string instrument teachers.The aim was to find school songs, folk songs and nursery rhymes suitable for the effective education of 6-12 years old beginner violin students tought by using school songs, folk songs and nursery rhymes. A further objective of this study was to introduce the music culture of the society and provide ideas to different age groups, different understandings. This study was limited by the sound boundaries of children of 6-12 years of age, the pieces available for beginners? education on three strings, and what children of this age can perceive and evaluate.As a result of this research using a descriptive search model, 83 music pieces were found. These pieces were investigated one by one according to the strings and finger-position. For one string play, 17 school songs, 13 folk songs, 6 nursery rhymes, that is a total of 36 pieces were found. These one-string pieces could be adapted for play on different strings according to the needs of the violin teacher. For two strings, 25 school songs, 6 folk songs, 1 nursery rhyme, that is a total of 32 pieces were found. For three strings, 13 school songs and 2 folk songs were found whereas nursery rhymes playable on three strings were not found at all.