Oğuz Atay'ın romanlarında bireysel temalar
Personal themes in the novels of Oğuz Atay
- Tez No: 308680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYDE ŞENDERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: yalnızlık, parçalanma, korku, varoluşçuluk, loneliness, fragmentation, fear and existentialism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Oğuz Atay'ın romanlarındaki bireysel temalar üzerinde durulmuştur. Bu romanlarda birey ve toplum arasındaki ilişki, daha ziyade uyumsuzluğa dair temaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Birey ve toplum arasındaki uyumsuzluğun nedenleri göz önünde bulundurularak temalar, yorumlanmaya çalışılmıştır. Yalnızlık, korku, nefret, intihar, umutsuzluk, parçalanmışlık, önyargı gibi temaların yorumlanmasında kültür, modernizm ve varoluşçuluk gibi kavramlardan faydalanılmıştır. Bu çalışma; giriş, Varoluşçuluk ve Oğuz Atay'ın insanları, Oğuz Atay'ın romanlarında bireysel temalar ve sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is on the personal themes in the novels of Oğuz Atay. The relationship between individual and society results in emergence of themes of discrepancy. These themes are explained by taking into consideration the reasons for discrepancy between individual and society. Concepts as culture, modernism, and existentialism are made use of in order to make sense of themes such as loneliness, fear, hatred, suicide, hopelessness, fragmentation, and prejudice.This thesis consists of four parts: introduction, existentialism and characters of Oğuz Atay, personal themes in the novels of Oğuz Atay, and conclusion.