Şirketlerde sporun iş performansı ve sağlığa etkilerinin araştırılması (Coca Cola Örneği)
Sports at company facilities and reseurc on sports about its impact on health
- Tez No: 308710
- Danışmanlar: PROF. DR. H. CAN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sports, the health effects of sports, business and social life, business performance, mental and physical performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kurumsal kültür ve bağlılık, günümüzdeki büyük ve başarılı şirketlerin en çok önem verdiği konular arasındadır. Spor ve egzersiz yapma imkanını sunma, bu hedefe ulaşmada en çok başvurulan yöntemlerdendir.Bu araştırma ile ülkemizdeki önemli çoğunluğu oluşturan beyaz yakalı çalışanların iş yaşantısı ile sosyal yaşamını bir dengeye oturtması, iş yaşantısının getirdiği olası sağlık sorunlarının bilinmesi ve bu sorunların giderilmesi için yapılan harcamaların minimize edilmesi veya giderilmesi maksadıyla kurulmuş olan şirket içi spor merkezlerinin ve düzenlenmekte olan sportif aktivitelerinin, gün içerisinde iş performansına etkilerinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda zihinsel ve fiziksel performans açısından spor yapmanın etkileri literatür bilgileri ışığında analiz edilmiştir.Çalışanların şirket içi spor faaliyetlerine yaklaşımları, beklentileri, katılım performansını etkileyen unsurlar anket yöntemiyle toplanan çeşitli bulgularla ortaya konulmuştur. Bunların yanında düzenli olarak spor yapanların bu faaliyetlerini bırakma nedenleri anket yöntemiyle araştırılmıştır. Son olarak da düzenli olarak spor yapanlarla yapmayanların şirketteki çalışmaları sırasında ne kadar sıklıkla rahatsızlık geçirdikleri ve işe gelmedikleri gün sayıları araştırılmıştır.Araştırma sonucunda şirket içi spor faaliyetlerinin çalışılan kuruma bağlılığı arttırdığı görüşünün araştırmaya katılan grupların büyük çoğunluğunca paylaşıldı görülmüştür. Şirketlerinde düzenli spor yapanların doktora gitme ve rapor alma sayıları da oldukça düşüktür. Bu konularda daha derinlemesine çalışmaların yapılması şirketlerde verimliliğin arttırılması çalışmalarına katkı sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler; spor, sporun sağlığa etkileri, iş ve sosyal yaşam, iş performansı, zihinsel ve fiziksel performans.
Özet (Çeviri)
With the help of the developments that strated by industrialization, the time that we spend in offices have increased substantially and offices are the places that we spend most of our day nowadays. Long working hours and immobility at workplace cause serious health issues for individuals and affect the society negatively at the long term. Sports has become a balancing power between work and social life in the changing and developing world. Sports has become a medium of sharing for people from different cultures, races and religion.Aim of this research is to help the white collar workers ? the majority of our population ? balance their social and professional lifes, acknowledge the potential health problems caused by long working hours and minimize the money spent to recover from these problems. It also aims to show the positive effects of sports activities in in-house fitness centers at workplace on performance at work. The effects of sports on physical and cognitual performance are anaylzed for this purpose.Surveys are used to understand the employee?s perceptions of fitness at workplace, their expectations and the motives that effect attendance. The reason to quit is also investigated for regular attendars. Also, the frequency of getting ill and not being able to work is compared for regular attendars and rest of the employees.