Reynold Alleyne Nicholson'ın Studies in Islamic Mysticism adlı eserinde Sufilere bakış tarzı
Reynold Alleyne Nicholson?s viewpoint on Sufis in his work Studies in Islamic Mysticism
  1. Tez No: 308871
  2. Yazar: AYSUN ALTUNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Reynold Alleyne Nicholson, Ebu Said Ebu'l-Hayr, Abdülkerim el-Cili, İbn Arabi, İbnü'l-Farıd, Tasavvuf, Panteizm, İnsan-ı Kâmil, Zühd, Reynold Alleyne Nicholson, Abu Sa?id Abi ?l-Khayr, Abdu?l-Karim al-Jili, Ibn Arabi, Ibnu ?l-Farid, Sufism, Pantheism, the Perfect Man (al-insanu?l-kamil), Asceticism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İslâm Dini'nin ruhani boyutu olan tasavvuf, Doğu ve Batı'da ilgiyle çalışılan bir bilim dalıdır. Reynold Alleyne Nicholson Batı'da önemli bir tasavvuf araştırmacısıdır ve çoğu araştırmasıyla ilkleri yapmıştır; kendisinden sonra gelenlere öncülük etmiştir.Nicholson'ın incelediğimiz Studies in Islamic Mysticism adlı eseri, eski İngilizce ile yazılmış ve ağır bir dil kullanılmış olmasından dolayı, eseri doğru anlayabilmek için azami gayret sarfedilmiştir. Onun çeşitli dinler, mistik akımlar ve felsefi akımlarla tasavvufu karşılaştırdığı noktaları iyi değerlendirebilmek için, bir çok tasavvufi, felsefi ve mistiksel kaynaklar taranmıştır. Bu çalışmamız, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır; sonuç ve kaynakça ile bitirilmiştir. Giriş bölümünde Nicholson'ın hayatı, eserleri ve tasavvuf hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde Nicholson'ın Studies in Islamic Mysticism adlı eserinin yazılış gayesi, uslubu, kaynakları, tesirleri, muhtevası ve tasavvuftaki yeri ele alınmıştır. Muhtevasını verirken Abdülkerim el-Cili ve İnsan-ı Kâmil adlı eseri, İbn Arabi ve Fusûsu'l-Hikem adlı eseri ve İbnü'l-Farıd ve kasideleri kısaca ele alınmıştır. İkinci ana bölümde, Nicholson'ın Ebu Said Ebu'l-Hayr'a bakış açısına geniş olarak yer verilmiştir. Ebu Said'in hayatına ve yaşadığı döneme değinilmiştir; onun Esrâru't-Tevhîd adlı eserine ve tasavvufi görüşlerine Nicholson'ın gözüyle bakılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda, Nicholson'ın tasavvufu beğendiğini ama binbir çeşit mistiksel ve felsefi akımla harmanlanmış bir çiçek bahçesine benzeterek, tasavvufu yanlış anladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Sufism is the spiritual life of Islam and it is worked with interest both East and West. Reynold Alleyne Nicholson is an important sufism researher and he has accomplished first with his researches. He has leaded his followers.Nicholson?s work Studies in Islamic Mysticism which we have examined, was produced with an old-time English and hard to understand the language utilized. Hence extra effort was given in order to comprehend this work correctly. Important portions of philosophy, sufism and mystical literature was surveyed on this topic, in order to adequately evaluate his points where he has compared sufism and various religious, mystical and philosophical movements.Our study consists an introduction and two main chapters, followed by a conclusion part and bibliography. In the introduction, Nicholson?s life, his products and his aspects on sufism were presented. In the first main chapter, Nicholson?s work Studies in Islamic Mysticism: the syntax of the purpose of the work, its wording style, sources, influences, content and positions in sufism were conducted. Furthermore, in expressing content of his book, Abdu?l-Karim al-Jili and his the Perfect man (İnsan-ı Kâmil) work, Ibn Arabi and his Fusûsu?l-Hikem work and Ibnu ?l-Farid and his odds were briefly discussed from his viewpoint. In the second main chapter, Nicholson?s viewpoint on Abu Sa?id Abi ?l-Khayr was broadly discussed. Ebu Said?s life and his period were touched upon; his work named Esrâru?t-Tevhîd and his aspect of sufism were tried to be analyzed from Nicholson?s perspective.As a conclusion of the work, Nicholson liked sufism however by resembling sufism to a flower garden that is blended with various mystical and philosophical movements, his misunderstanding of sufism was exibited.