Göç ve din
Immigration and religion
  1. Tez No: 308891
  2. Yazar: SERVET ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kültür, Din, İnsan, Immigration, Cultur, Religion, Human
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Göç, insanlığın ilk yaratılışından bu yana insan hayatında değişik yönleriyle yer edinmiş sosyal bir olgudur. Bu nedenle yaşamın sürekliliği nispetinde göç olayının toplumların hayatında yer edinmesi kaçınılmazdır. İnsan hayatında doğal afetler, savaş ve insan kaynaklı karar mekanizmaları göçlerin başlangıcına yönelik işaretler taşımıştır. Bir toplumun hayatında göç olayı yer edindikten sonra o toplumun yaşamında yeniliklerin ortaya çıkması da beklenilmesi gereken bir durum olmalıdır. Özellikle kültürel boyutta yeniliklerin olması kaçınılmazdır. Bu yönüyle göç, toplumları ekonomik, kültürel, yeri geldiğinde dinsel konularda bir farklılığa götürmesi, göçün sıklıkla insan hayatında etkisini bıraktığı bir fonksiyonudur. Göçmen bireylerin yeni yerleşim ortamlarında yaşadıkları değişimi farklı boyutlarla ele alınıp detaylarıyla incelendiğinde göçün aynı zamanda göçmenlerin dini tutumlarında da bir değişime sebep olduğu olduğu görülür. Göçmen bireyin duygu dünyasındaki dini gerçekliğin algısında zamanla yaşanılan farklılığı tespit etmek göç sürecinden sonraki farklılaşmayı bütünsel olarak ele almak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Immigration is a social phenomenon which has taken placein the life of human being in various ways since creation of it. Hence, it is inevitable that the immigration takes place in the the lives of societies as a result of the continuity of life. Natural disasters, wars and the human centered decision makers refer the beginning of the immigration. The emergence of newnesses should be an expected situation when immigration takes place in the life of a society.In particular, Cultural newnesses are inevitable. In that context, one of the functions of migration on societies is to result with economic, cultural and religious differences with other societies. When the behaviours of immigrants are examined carefully it is observed that immigration has an effect on their religious manners. To observe the religious changes in the perception of an immigrant is important in the sense of handling the changes after migration as a whole.