Dış göç sosyo-kültürel değişme ve din: Almanya'da Köln bölgesinde dini yetkililerce verilen fetvalar bağlamında Türk işçilerinin dini yaşayışları üzerine bir din sosyolojisi araştırması
Emigration, soziokulturelle wandlungen und religion eine religionssoziologische unterschung der religiösen lebensart von Türkischen gastarbeitern im zusammenhang mit fatwas seitens religiöser autoritaten im raum Köln
- Tez No: 137755
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNVER GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Socia-culturel change, Migranten, Emigranten, Integration, Asimilation, Diaspora, Getto, Community, Society, Fatwa, İfta and Müftü
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
DIŞ GOÇ, SOSYO-KULTUREL DEĞİŞME VE DİN ALMANYA'DA KÖLN BÖLGESİNDE DİNİ YETKİLİLERCE VERİLEN FETVALAR BAĞLAMINDA TÜRK İŞÇİLERİNİN DİNİ YAŞAYIŞLARI ÜZERİNE BİR DİN SOSYOLOJİSİ ARAŞTIRMASI ÖZET Tarihsel olarak dünyadaki sistemli göç hareketlerinin başlangıcını, Amerika Kıtası' nın keşfini izleyen yıllara kadar indirmek mümkündür. Bu göç hareketlerinde ekonomik zaruretlerin yanısıra coğrafî, doğal ve hatta askeri nedenlerin de ağırlığı hissedilmiştir. Günümüzdeki göçlerin ana nedeni ise büyük oranda ekonomik gerekçelere dayanır. Türkiye'den dışarıya düzenli işçi göçü -ki dış göçün %80'i F. Almanya'ya olmuştur 1961-1975 yılları arasında yaklaşık 805.000 işçi, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK) aracılığı ile yurtdışında çalışmaya gönderildi. 1973ün sonundan bu yana konuk işçi alımının durdurulduğu, Almanya'da başlangıçta belli bir süre için gelen göçmen işçiler, ailelerin birleşmesi ve yeni kuşakların orada büyüyüp yetişmeleri nedeniyle yeni yurtlarına yerleşme eğiliminde olmuşlardır. Bu olgu, toplumsal yaşamı önemli ölçüde etkilemiştir.Göçle birlikte göçmen işçilerin sosyo-kültürel sorunlarının yanında dinsel sosyal alanda da sorunlar ve ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Almanya ilk defa bu derece yoğunlukta İslam ve onun mensuplarıyla yüzyüze gelmiştir. Bu amaç doğrultusunda 2000 yılından önce görevlilerde de bu bölgelerde istenen fetvalar çeşitli kaynaklardan derlenmiş, 2000 yılından sonrakiler ise bir doküman arşivi oluşturularak iki buçuk sene boyunca biraraya getirilerek arşiv oluşturulmuştur. Bu iki malzemenin yanı sıra son olarak bir anket ile topluluğun demografik bilgilerine, inanç, ibadet ve ahlak gibi konularda kanaat ve tutumlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Ulaşılan veriler yapısal-fonksiyonel analize tabii tutulmuştur.Buna göre deneklerin büyük çoğunluğunun camiye devam ettikleri ve dinsel problemlerini bu kurum aracılığı ile çözmeye çalıştıkları gözlemlenmiştir. Almanya'da caminin fonksiyonları itibariyla Türkiye'de anlaşılan cami imajından daha farklı bir şekilde algılandığı söylenebilir. Bu durumda çalışmamızın temelini oturttuğumuz caminin Almanya'da yaşayan Türk topluluğu için vazgeçilmez önemi bir kere daha ortaya çıkmış olmaktadır. Anahtar Sözcükler : Sosyo - Kültürel Değişme, Göç, Dış göç, Uyum, Asimilasyon, Diyaspora, Getto, Fetva, İfta, Müftü.
Özet (Çeviri)
EMMIGRATION, SOCIALCULTURAL CHANGES, AND RELIGION A RELIGIOUS SOCIOLOGICAL STUDY ON THE RELIGIOUS WAY OF LIFE OF TURKISH FOREIGN WORKERS IN THE CONTEXT OF FATWAS OF RELIGIOUS AUTHORITIES IN THE REGION OF COLOGNE Summary Systematic migrations can be traced back until just after the discovery of America. These migrations were not only caused by economical motives, but also by geographical, natural, or even military motives. Yet contemporary migrations are mainly based on economical reasons. In the years between 1961 and 1975 the migration of about 805.000 Turkish foreign workers - 80% of which moved to the Federal Republic of Germany - took place controlled by the İİBK (Organisation for Mediation of Employments and Workers). In 1973 the recruitment of foreign workers was stopped. While at first the workers were only planning to stay in Germany temporarily, more and more showed a tendency to stay permanently in the course of bringing their families over and as a result of following generations growing up in Germany. This also had a permanent influence on the social life. As a result foreign workers were confronted with social cultural as well as religion community problems and needs. For the first time in history Germany saw such an intense contact with the Islam and with Muslims. In this context Fatwas were collected from a variety of sources before the year 2000. An archive over two and a half years was created for the Fatwas after 2000. Furthermore a survey aiming to get an idea of demographic information as well as the attitude of the migrants regarding topics such as faith, service end ethics was made. The results collected this way were analysed. Through this it became apparent that most of the people questioned regularly visit the mosque and attempt to solve their religious questions in the environment of the mosque. The mosque in Germany has a different rank than the mosque in Turkey.