Temettuat defterlerine göre Lüleburgaz'ın sosyo-ekonomik ve demografik yapısı
The social-economic and demographic structure of Lüleburgaz according to temettuat registers
- Tez No: 308920
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Demography, History
- Anahtar Kelimeler: Lüleburgaz, Temettuât, ekonomik, sosyal, gelir kaynakları, vergi, Lüleburgaz, Temettuât, economic, social, income sources, tax
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Osmanlı tarihinin en önemli alanlarından biri de Osmanlı şehirlerinin sosyal tarihidir. Şehirlerin sosyal tarihi ülke ve devletlerin sosyal gelişimini gelir durumunu, demografik yapısını ortaya koyan önemli bir göstergedir. İncelediğimiz dönemdeki Lüleburgaz'ın sosyo-ekonomik alandaki en önemli kaynakları Temettuat Defterleridir. Temettuat defterleri, kaydını içerdiği bölgelerde bulunan ekonomik potansiyeli çok geniş bir çerçevede veren önemli bir sosyal ekonomik tarih kaynağıdır. Bu defterlerden ayrıca bölge nüfusu ve nüfus hareketleri, mülki ve yönetsel yapı, akrabalık ilişkileri, gelir dağılımı ve sosyal hareketlilik, o dönemde geçerli mal fiyatları vb. öğrenilebilmektedir. Biz de Lüleburgaz'ın 1844 yılında düzenlenen Temettuat Defterlerini kaynak almak suretiyle şehrin sosyo-ekonomik yapısı hakkında değerlendirmelerde bulunmaya çalıştık. Böylelikle 1844 yılında Lüleburgaz'da yaşayanların nüfusu, isim, aile, adı lakapları ve meslekleri, bu mesleklerden elde edilen gelirler, arazileri, yetiştirdikleri ürünler, hayvanlar ile verdikleri vergiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important field of otoman history is the social history of Ottoman cities. Social history of Ottoman cities is an important indicator of country and states which shows their social development income statues and demografic condiations. In the part of the socio-ecomoic condiation of Lüleburgaz in searched time, the most important Source of the city is Temettuat Registers. These temettuat registers are very important socio-ekonomic and historical sources that gave the economic potential in a large scale. By these tmeettuat registers we can also learn the population of the area, the movements, the administrative way, relationships, investments and income distributions including values and pripes and social dynamism. By the help to Temettuat Registers which is formed in order to determine the people?s real estates, lands and incomes, it becomes easier to get information about socio-ekonomic Structure. Buy using that cities Temettuat Registers, that is established in 1844. This names, family names, nicknames, jobs, incomes thouse jobs, own lands, agriculturel products, cattles and the taxes collected of the Lüleburgaz?s people in 1844. Thus, names, family names, nicknames, jobs, incomes thouse jobs, own lands, aqriculturel products, cattles and the taxes collected of the Lüleburgaz?s people in 1844 were distinquished from the Temettuat registers.