Tabgaç Devleti (386-550) siyasi ve kültürel tarihi hakkında Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan araştırma eserleri değerlendirmeli bibliyografyası
Annotated bibliography of research works which were published in people's Republic of China about political and cultural history of Northern Wei Dynasty (386-550)
  1. Tez No: 308925
  2. Yazar: TUĞBA GÖKÇE BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİLLA DENİZ BAYKUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Tarih, Bibliography, History
  6. Anahtar Kelimeler: T'o-pa, Kuzey Wei, Tabgaç, Hsien-pi, bibliyografya, T?o-pa, Northern Wei, Tabgach, Hsien-pi, bibliography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
T'o-pa Boylar'ı tarafından kurulan Kuzey Wei Tabgaç Devleti (386-550) hem Eski Çin Tarihi'nin, hem de İslamiyetten Önceki Türk Tarihi'nin en önemli devletlerinden bir tanesidir. Kuzey Wei Tabgaç Devleti 439 yılında On Altı Devlet Dönemi'ne son vererek, Merkezi Çin topraklarını kendi siyasi birlikleri altında toplamışlardır.Kuzey Wei Tabgaç Devleti hakkında ülkemizde ve Çin Halk Cumhuriyeti dışındaki diğer yabancı ülkelerde bugüne dek kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti'nde bu konuda yazılmış çok sayıda kitap, tez ve makale bulunmaktadır.Bu tez çalışmasında Tabgaç Devleti siyasi ve kültürel tarihi hakkında Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan araştırma eserlerini bir araya toplayarak, değerlendirmeli bir bibliyografya hazırlamış bulunmaktayım. Çalışmamda Kuzey Wei Tabgaç Devleti siyasi ve kültürel tarihi hakkında yazılmış 34 kitap, 37 tez ve 238 makale yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Northern Wei Dynasty which was established by T?o-pa tribes is one of the remarkable states of both Ancient Chinese History and the Turkish History Before Islam. In 439 Northern Wei Dynasty ended the Period of Sixteen States and set up a union on the Central Plains in China under their authority.Any detailed study about Northern Wei Dynasty have not been made in our country and the other countries except People?s Republic of China, till now. However, in this counrty there are many books, thesis and essays about this subject.In this thesis, I have prepared an annotated bibliography about the political and cultural history of Kuzey Wei Tabgaç Devleti by using the research works which were published in People?s Republic of China. The thesis is including 34 books, 37 thesis and 238 essays.