Gülten Akın'ın hayatı, eserleri ve sanatı
Gulten's Akın life, works and art
- Tez No: 308932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gülten Akın, Toplumcu-Gerçekçi şiir, Türk şiiri, Gülten Akın, Socialist-Realist poetry, Turkish Poetry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
1956 yılında Rüzgâr Saati ile Türk şiirine dâhil olan Gülten AKIN, bu şiirin gelişiminde önemli bir yere sahip olmuştur. Yarım yüzyılı aşkın süredir şiir yazan ve şiir üzerine düşünen şairin eserleri incelendiğinde onun, toplumcu yanının her zaman ön planda olduğunu görürüz.Tematik olarak ele alınan şiirler, başlangıcından günümüze kadar incelendiğinde Türk toplumunun sosyal meseleleri hakkında önemli kayıtlar tuttuğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında bireysel olarak ön plan çıkan şiirlerinde de günümüz insanının günlük duygulanımlarını yansıttığını görürüz.Gülten AKIN, şiir yazmanın yanında şiir üzerine düşünmüş ve görüşlerini bildirmiş bir şair olarak hem Toplumcu-Gerçekçi şiirin hem de günümüz şiirimizin can damarı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Gülten AKIN,who included in Turkish poetry with ?Rüzgar Saati? in 1956 has had agreat importance in developing of this poetry. When the work of poet who has been writing and thinking about poems for more than half a century have been studied, we see that her society aspect remains always forefront.When poems that have been approached thematically have been investigated from their beginnings to today, we can say that they keep important records about social issues of Turkhish community. Besides, we can see that her poems which remain forefront individualistically also reflect our modern people?s daily feelings.Gülten AKIN, has been sum and substance of both Socialist-Realist poetry and our current poetry as she has been a poet who has thought about and expressed opinions on poetry.