Para politikası uygulamaları: Azerbaycan örneği
Applications of the monetary policy: The case of Azerbaijan
  1. Tez No: 308931
  2. Yazar: GÜNDÜZ AZİZOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. SADİ UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Merkez Bankası, Para Politikası, Bankacılık
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Banka, işletmelerinin en belirgin faaliyetleri, para sahipleri ile iş sahiplerini, başka bir ifadeyle sermaye ile müteşebbisi bir araya getirmesidir. Parasını yatırana verdiği faizle, plase ettiği faiz arasındaki farktan kazanç sağlayan banka, hem para sahiplerinin atıl kalan parasını çalıştırma, hem de müteşebbislere sermaye sağlamak suretiyle yatırım imkanı yaratır. Bu sebeple sermaye birikimi sağlayan bankalar; ekonomik hayata önemli katkıda bulunarak, bir değirmen yada lokomotif görevini ifa ederler. Bu görevin en başında ise para otoritesi olan Merkez Bankası durmaktadır.Merkez Bankaları kar amacı olmayan bir kamu kuruluşu gibi görünse de ilk olarak ticaret bankası olarak ortaya çıkmış, 20. yy'ın başlarındaki kamusallaştırma çabaları ile birlikte kamu kurumu niteliğine dönüşmüştür. İlk banknot ihracı 17. yy'ın başlarında gerçekleşmiştir. Ancak, asıl Merkez Bankacılığı anlayışı, 18. yy da ortaya çıkmıştır. Devletin Bankası olmak, banknot ihraç tekeline sahip olmak, likiditenin son mercii fonksiyonuna sahip olmak gibi görevleri, bu dönemde ortaya çıkmıştırAzerbaycan'ın Merkez Bankası da, 20. yy'ın başlarındaki kamusallaşma döneminde kurulmuştur. İlki 1919 yılında Azerbaycan Devlet Bankası adıyla kurulan Merkez Bankası, 1920'de Halk Bankası, aynı yıl ise Merkezi Bütçe Hesaplaşma Kurumu adını almıştır. 16 Ekim 1921 yılında yeniden Azerbaycan Devlet Bankası adıyla açılan Merkez Bankası, ülkenin Rusya'nın egemenliği altına geçmesi ile önce Devlet Ziraat Bankası, sonrasında ise 1991 yılına kadar SSCB Devlet Bankasının Bakü Şubesi adıyla faaliyet göstermiştir. Azerbaycan'ın bağımsızlığı sonrası Milli Banka adını alan kurum, günümüzde de bu adla, dünya merkez bankaları seviyesine ulaşmak, maliye-banka endüstrisinin daha fazla gelişmesi, uluslararası standartlarda ve çağdaş rekabete dayalı maliye-banka hizmetleri pazarının geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Bank, the most significant business activities, business owners and owners of the money, is to bring together entrepreneurs with capital in other words. Credited with interest will create opportunities until the money is given, the difference between the interest of sculpture from the bank to earn money with the owners discarded the remaining money to run, providing capital to entrepreneurs and the investment. For this reason, the banks has stopped provide capital accumulation, and contribute to economic life, is a mill or driving force for the performance. This is the beginning of the task of monetary authorities of the Central Bank.Central Bank has become a non-profit public institution as it seems at first appeared as commercial banks, 20 century, with early efforts to bring the public nature of public bodies. The first issue of banknotes took 17 century place at the beginning. However, the actual understanding has emerged of Central Banks, 18 century. Bank to the state has emerged, to have a monopoly on banknote issue, such as liquidity to have the final authority tasks functions, in this period.Azerbaijan's Central Bank, the 20th century, was established early in the period of the public. First established in 1919 under the name of the Central Bank of the Azerbaijan State Bank, 1920, the People's Bank, the Central Budget Heat the same year was named Agency. State Bank has been involved under the name drop-down Central Bank, the country's Russian domination through the first State Agricultural Bank, after the year 1991 until the USSR State Bank's Baku Branch name. Azerbaijan's independence will reach the level after the National Bank name institutions, today in this name, the world central banks, finance-bank industries further development of international standards and contemporary competitive fiscal-bank services market for the development work continues.Key Worlds: Central Bank of Azerbaijan, Monetary Policy, Banking.