Gülten Akın'ın Seyran Destanı ve Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı eserlerinin edebiyat sosyolojisi açısından incelenmesi
Investigation of Gülten Akın's Seyran Destani and Maraş'in ve Ökkeş'iin Destanı works in terms of sociology of literature
- Tez No: 695559
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gülten Akın, edebiyat sosyolojisi, Seyran Destanı”, Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı”, Gülten Akın, literature sociology, Seyran Destanı”, Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı”
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Geçmişte ve günümüzde edebiyat sosyolojisi üzerine yapılan çalışmalara bakıldığında romanın ön plana çıktığını görürüz. Bunun sebebi, romanın biçim ve içeriğinin edebiyat sosyolojisi için veri toplamaya daha uygun olduğu görüşüdür. Fakat şiirin de toplumun belli dönemlerinde oluşan bilincin ve kültürün bir yansıması olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Hayat sanatla ve dolayısıyla şiirle iç içe olduğuna göre romanı edebiyat sosyolojisinde tek ölçüt almanın doğru olmadığı görüşündeyiz. Yukarıda bahsedilen nedenlerle Gülten Akın'ın“Seyran Destanı”,“Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı”adlı eserleri incelenerek edebiyat sosyolojisi bağlamında veriler elde edildi. Edebiyat sosyolojisinin kuramsal özellikleri çalışmada anlatılıp edebiyat sosyolojisinin ülkemizdeki ve dünyadaki gelişimine değinildi. Ayrıca eserin yazıldığı dönemdeki Türkiye'nin siyasi ve sosyal yapısının, yazarın içinde bulunduğu bilinç ortamına etkisini ve bu etkinin eserlere nasıl yansıdığı incelendi. Bir edebiyat eseri yazıldığı çağın toplumu ve tarihi hakkında bize ipuçları verebilir. Fakat bu, edebiyat eserinin tarihi belge olduğunu göstermez. Edebiyat sosyolojisi bağlamında inceleme yapılırken eserlerin edebî değeri göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
When we look at the studies on the sociology of literature in the past and today, we see that the novel stands out. The reason for this is the view that the form and content of the novel are more suitable for collecting data for sociology of literature. However, it is an undeniable fact that poetry is also a reflection of the consciousness and culture formed in certain periods of society. Since life is intertwined with art and therefore poetry, we are of the opinion that it is not correct to take the novel as the only criterion in the sociology of literature. For the reasons mentioned above, Gülten Akın's“Seyran Destanı”,“Maraş'ın ve Ökkeş'in Destanı”were examined and data were obtained in the context of sociology of literature. The theoretical features of the sociology of literature were explained in the study and the development of sociology of literature in our country and in the world was mentioned. In addition, the effect of the political and social structure of Turkey at the time the work was written on the author's environment of consciousness and how this effect reflected on the works were examined.. A literary work can give us clues about the society and history of the era in which it was written, but this does not show that the work of literature is a historical document. The literary value of the works should not be ignored when examining in the context of sociology of literature.