Atikhisar Barajı havzasının sürdürülebilirlik değerlendirmesi
The sustainability analysis of the Atikhisar Dam basin
  1. Tez No: 308957
  2. Yazar: EMİNE TOPTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALAT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kaynakları, Havza, Havza Yönetimi, En Yüksek Değerler Haritası (EYDH), Sürdürülebilirlik, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Water Resources, Basin, Basin Management, Maximum Values Map (MVP), Sustainability, Geographical Information Systems (GIS)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünyada ve Türkiye'de su kaynakları ile ilgili sorunların artması bu kaynakların belirlenmesi, yönetimi, sürdürülebilir kullanımı ve paylaşımı konularında araştırmaların artmasına neden olmuştur. Bu çalışma, Atikhisar Baraj Gölü Havzası'nda kirliliğin önlenmesi, daha sürdürülebilir kullanımı, havzada arazi kullanım planlamasının oluşturulması ve ekolojik açıdan kullanımların uygunluğunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma kapsamında; `En Yüksek Değerler Haritası Yaklaşımına' na dayanan bir yöntem uygulanmıştır. Çalışma alanı için seçilen beş kullanım tipinin uzmanlar tarafından belirlenen öncelik sıralamasına göre (Koruma, Orman, Çayır-Mera, Tarım, Yerleşme) bir arada yer aldığı öneri alan kullanım haritası oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda; yaklaşık 331 km2'lik çalışma alanında; yüzde 56 orman, yüzde 31 yerleşme, yüzde 10 çayır-mera, yüzde 2.50 koruma ve yüzde 1 de tarım olarak belirlenmiştir. Çanakkale kentinin su güvenliği için, Atikhisar Barajının sürdürülebilir kullanımı kaçınılmaz bir zorunluluktur. Çanakkale'nin su kaynakları ve sulama alanlarının planlanması ve yönetimi ile ilgili önemli boşluklar bulunmaktadır. Çanakkale kentinin su kaynaklarının planlanmasıyla ilgili bütün sorunlarının çözümleneceğini iddia etmek mümkün değildir. Bununla birlikte bu çalışma sonuçlarının dikkate alınması durumunda, Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanı başta olmak üzere, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımıyla ilgili ayrıntılı araştırmaların önü açılmış olacak ve Atikhisar Barajı havzasıyla ilgili kullanım planı yapılması çalışmaları içine girilecektir. Gerçekleştirilen bu çalışma Atikhisar Barajı havzasının kullanım planının yapılması ve bu kaynağın hazırlanan plan doğrultusunda kullanımına karar verilmesi durumunda amacına ulaşmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
It caused that the increasing of water resources problems, the identifying of these resources, the direction of them, the sustainable usage of them and increasing of the researches about their sharing. This Project is held so as to be prevented pollution at Atikhisar dam lake basin, the more sustainable usage, formed of the land usage plan and identified the suitably of the usage ecologically, In actually it can be dealt with the problem and method.Within the context of the Project, the method is applied to the maximum values map. The proposed area usage map is formed the five usage types of the working area that is identified by experts according to the priority classification (protection, forest, pasture, meadow agriculture, accomadation). At the end of the work is identified the forest is 56%, the accomodation is 31% the posture-meadow is 10%, the agriculture is 1% at approximately 331 square kilometered working area.The sustainable usage of Atikhisar Dam is an inevitable necessity for the water safety of Çanakkale. There are the important deficits of the water resources, about the planning and direction of Çanakkale. It?s impossible to declare that it will be solved all of the problems about the planning of the water resources in Çanakkale. Moreover, if these working results are considered, the detailed Works about the sustainable usage will be supplied to done as Atikhisar Dam is the first and it will be started to be done the usage plan about Atikhisar Dam Basin. Thanks to this work that it will be done will be able to achieve. That is done the usage plan Works of Atikhisar and this resource is decided to the usage with the prepared plan.