Ceza ve disiplin muhakemesinde hukuka aykırı delillerin değerlendirilmesi sorunu
Evaluation problem of illegal evidence in Criminal and Penal Law
- Tez No: 308991
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BEDRİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Delil, hukuka aykırılık, hukuka aykırı delil, delil yasakları, uzak etki, zehirli ağacın meyveleri, disiplin, Contradiction to law, Illegal evidence, Evidence prohibitions, Distal effect, Fruits of poison tree
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Hukuk devleti ilkesi, Anayasa Mahkemesi kararlarında ?insan haklarına saygılı, bu hakları koruyan, adil bir hukuk düzeni kuran, bunu devam ettirmekle kendini yükümlü sayan, bütün davranışlarında hukuk kurallarına uyan, tüm işlem ve eylemlerini yargı denetimine açık bırakan devlet? olarak tanımlanmış, adlî makamlar ile birlikte özel şahısların ceza muhakemesi hukukunda delillerin toplanması ve değerlendirilmesinde bu esaslar çerçevesinde her hangi bir hak mahrumiyetine sebebiyet vermeden hukuka uygun hareket etmesi zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, delillerin takdirinde ?hâkimin vicdani kanaatine? itibar edilmiş olması da, kaynağını, elde edilme usul ve esaslarını kanunda bulmayan bir delille, hâkimin mahkûmiyet kararı verebileceği anlamına gelmemektedir. Hukuka aykırı elde edilen delillerin işlenmiş bir başka suç için başlangıç şüphesine esas teşkil edip etmeyeceği, soruşturma ve kovuşturma aşamasında kullanılıp kullanılmayacağı, hukuk aykırı delilden yola çıkarak elde edilen yeni delillerin akıbeti, bunların disiplin soruşturmasındaki önemi gibi konulara doktrinde tereddüt ile yaklaşılmaktadır.Hukuka aykırı olarak elde edilen delilerin yargılama sırasında dikkate alınıp alınmayacağı konusu hukuk sistemlerinin delil elde edilmesine getirilen sınırlamalar ile ulaşmayı hedeflediği amacın ne olduğu ile çok yakından ilgilidir.Mevzuya ışık tutmak düşüncesiyle doktrindeki pek çok yazarın görüşüne yer verilmiş, muhakeyeseli hukuktaki yeri araştırılmış, Yüksek Yargı, AİHM ve Uluslararası Ceza Divanı Roma Statüsü'nün konuya bakışı örnekler ile vurgulanmaya çalışılmış, çözüme yönelik olarak değerlendirmemize sonuç kısmında değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Constitutional Court defined the principle of rule of law, a state is ?respecting human rights, protecting human rights, establishing an impartial legal system, and believing in continuation this system, following legal rules in all its actions, all actions and procedures are open to judicial review.? In criminal law, almost everything had been seen from the perspective of evidence. All security forces and also private persons during the inquires and prosecution have to follow legal rules when they collect evidence and their evaluation in order to protect and not to harm rights of individuals. Thus, in legal systems, there are limitations on collecting evidence and evaluation of them in order to protect basic rights and freedoms. In other words; gathering evidence and evaluation of evidence are limited that is called ?evidence prohibitions.?When judge evaluate evidence, he follows his ?judge conscience? does not mean his decision would be based on evidence were not enlisted in statutory or law. Illegally obtained evidence whether might be used during the judgment time in a court depends on legal systems that established for what the aim of evidence prohibitions. In doctrine, illegally obtained evidence whether it might be doubt for beginning of the other crime, whether might be used during the inquiry and prosecution, or using illegally obtained evidence to reach legal evidence and they how could be used in discipline inquiries, etc. limits are not clearly identified. In this study, under the subject of illegally obtained evidence, we looked and explored doctrinal discussions, Turkish Supreme Court, and the ECHR verdicts, and Rome Statute of International Criminal Court rules. Finally, we concluded with our opinion in this issue.