Türkiyede göç olgusunun suçluluk üzerine etkileri: Mersin ili örneği
The effects of migration on crime in Turkey: Mersin case
- Tez No: 308992
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suç, Göç ve Suç, Mersin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde nüfusun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşarken, günümüzde bu durum tersine dönmüş ve nüfus, ağırlıklı olarak kentlerde yaşamaya başlamıştır. 1960'lı yıllardan sonra kentlere yapılan yatırımlar, ülkemizde kent hayatını cazip kılmış ve kırsal alandan kentlere göçe uygun zemin hazırlamıştır. Ancak göç sonrası kentlerdeki yoğunlaşma ve ortak kentsel mekânda bulunma arzusunun bir sonucu olarak meydana gelen gecekondulaşma, plansız ve programsız bir büyümeyle hızlı bir nüfus artışına sebep olmuştur.Bu çalışmada göç olgusu, suç ile ilişkilendirilerek önce Türkiye'deki genel durum değerlendirilmiş, ardından da Mersin ili örneğinde göçün suçun tür ve miktarı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri başta olmak üzere Mersin iline ait 2000 yılı sonrası suç istatistikleri değerlendirilerek, Mersin ilinde göç sonucunda meydana gelen kentleşme sürecinin suç sayısında artmaya veya azalmaya sebep olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçta göç ve suç olguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüş, göç olgusunun suç ve suçluluğun artmasında önemli bir etken olduğu sonucuna varılmış ve göçle paralel olarak artmakta olan suçlar ile mücadele konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
While most of Turkish population lived in villages after the proclamation of republic in Turkey, this fact has gone reverse and most of Turkish people live in urban areas nowadays. Due to investments in cities of Turkey, urban areas have become attractive and provided a basis for migration from rural areas to urban areas. Big cities in developed countries took appropriate measures against migration and achieved balanced development in their countries. However, because of not taking appropriate measures against migration in Turkey, migration from rural areas to urban areas has caused unplanned development, congestion and slumization in big cities.There is a continuous migration from northern and eastern parts of Turkey to the west and south according to the official statistics. In migration process, people come to big cities and find their relatives or countrymen who have been already settled there. From this perspective, migration, urbanization, slumization and crime are studied in this thesis in order to understand the relationship between migration and crime in Mersin, a southern Turkish province.This thesis uses the theories about migration and crime to understand the effects of migration on the nature and extent of crime in Mersin. Using mainly crime statistics recorded by the Turkish National Police, this study investigates the relationship between migration and crime in Mersin. Also crime statistics recorded by the police organization of Mersin since 2000 were analyzed to see whether migration increases or decreases crime and recommendations to prevent and combat crime are offered in this thesis.Key Words : Migration, Crime, Migration and Crime, Mersin (a Turkish province)