İfade özgürlüğü perspektifinden Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçu
The offence 'insulting Turkish nation, the State of Turkish Republic, the organs and institutions of the state' from the perspective of freedom of expression
- Tez No: 308995
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, AB İlerleme Raporu, 301.Madde, Hrant Dink, Freedom of Expression, EU Progress Report, Article 301, Hrant Dink
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
İfade özgürlüğü, insan hakları ile ilgili tüm uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde saygın yeri olan temel hak ve özgürlüklerden biridir. T.C. Anayasası da ifade özgürlüğü hakkında paralel kurallar içermektedir. Bu özgürlük, insanların, herhangi bir cezaî yaptırıma maruz kalma endişesi taşımadan, düşünce ve inançlarını açığa vurma, onları başkalarıyla paylaşma, başkalarının fikirlerini, kurulu düzeni ve tarihi eleştirme hakkı bahşeder.Diğer temel hak ve özgürlüklerde olduğu gibi bu özgürlük de şüphesiz sınırsız değildir. İfade özgürlüğünün sınırları ilgili metinlerde açıkça belirtilmiş olup, özgürlüğün kural, sınırlamanın istisna olduğu nazara alındığında, sınırlama sebeplerinin evrensel anlamda kabul görmeyecek bahanelerle genişletilmemesi gerekir.AB İlerleme Raporları başta olmak üzere değişik uluslararası belgelerde Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin ifade özgürlüğünü kısıtladığı, gazeteci, yazar ve sair düşünürlerin maddede belirtilen değer ve kurumlar hakkında fikir üretip yorum yapmalarını engellediği, bu kapsamda yazı yazıp söz söyleyenlerin orantısız yaptırımlara maruz kaldığı ileri sürülmektedir.Bu çalışmada; yeni Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kronolojik süreci içerisinde tüm yönleriyle incelenmiştir. Ayrıca Ermeni-Türk gazeteci Hrant Dink'in ?Türklüğü aşağılamak? suçundan maddenin önceki hali uyarınca mahkum edildiği dava detayları ile ele alınmıştır.Belirtmek isteriz ki maddenin tamamen yürürlükten kaldırılması Devleti oluşturan kurumların saygınlığını korumasız bırakacaktır. Bizce, ülkemizde maddenin varlığından çok hakim ve savcıların düşünce ve ifade özgürlüğüne, eleştiri hakkı ve onun sınırlarına bakış açıları sorun oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression is enshirened in all international conventions and treaties related to human rights as one of the fundemental rights and freedoms. The Constitution of Turkish Republic contains parallel rules about the freedom of expression as such. This freedom bestows upon people to enable them to express their ideas and believes, to share them with other people, to criticize the opinions of others, the status quo and history without anxiety of being exposed to any sanctions.However, this freedom is not surely absolute in comparing with other fundamental rights and freedoms. Limits of this freedom are indicated in relevant documents. Taking into account the fact that freedom is principle and restriction is exception, it is necessary not to broaden the reasons for restriction which cannot be universally acceptable .It is asserted in different documents including EU Commission's Progress Reports on Turkey that Article 301 of the Turkish Penal Code (TPC) restricts the freedom of expression and prevent journalists, authors, writers and other scholars from producing opinions on values and institutions mentioned in the article, and those who write or say something are subjected to disproportinate sanctions.In this study, the Article 301 of new TPC is examined with all aspects in its chronological process. Besides, the case which Armenian-Turkish journalist Hrant Dink was convicted on charge of insulting Turkishness on the basis of former version of the article is elaborated in detail.I would like to mention that abolishment of Article 301 leaves the credibility of institutions establishing in the state without protection. I think, the root cause of the problem lies in the viewpoints of criminal judges and prosecutors on freedom of expression, the right to criticize and its limits rather than the existence of the article in our country.