Türkiye'nin AB Ortak Tarım Politikasına uyumunun istihdam üzerine etkileri
The Effects on employment of Turkey?s integration into the EU Common Agricultural Policy
- Tez No: 309014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYHAN GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Tarım Sektörü, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası (OTP), Tarım Politikası, İstihdam, Tarımsal İstihdam, İşsizlik, Turkish Agricultural Sector, European Union Joint Agricultural policy (CAP), Agricultural policy, Employment, Agricultural Employment, Unemployment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Avrupa ülkeleri arasında karşımıza çıkan en önemli ekonomik bütünleşme Avrupa Birliğidir. Türkiye'nin de bu topluluğa katılma çabaları 1959 yılında başlamış ve halen de devam etmektedir. Birliğin en önemli politikalarından olan ve aynı zamanda üzerinde en fazla tartışmaların yapıldığı AB Ortak Tarım Politikası (OTP), AB üyelik sürecinde en önemli konu başlığını oluşturmaktadır.Türk tarımının Avrupa Birliği tarımına göre büyük farklar göstermesinin yansıra tarım politikaları da birbirinden önemli farklılıklar taşımaktadır. Toplulukta tarım nüfusunun ve tarımsal işletmelerin sayısının azaltılması, buna bağlı olarak işletmelerin büyütülmesi esas politika olarak benimsenmiş ve zaman içinde bu alanda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Türkiye'de ise tarımsal nüfus ve işletme sayısının azaltılması ve de işletmelerin büyütülerek modernleştirilmesi konusunda bir politika izlenmemektedir. Genel olarak OTP uyum sürecinde ülkelerin işlenebilir tarım alanlarında, hayvan sayılarında ve işletme sayılarında bir azalma olduğu görülmüştür. Buna karşılık işletme büyüklüklerinin ve birim alan ve birim hayvandan alınan verimlerin arttığı görülmektedir. Tarımda yaşanan dönüşüm sonucunda işletmelerdeki verimlilik artarken, tarımda istihdam edilen kişi sayısındaki azalma kaçınılmaz olmuştur. Avrupa Birliğine (AB) uyum sürecinde Türkiye tarım politikalarında yapılacak değişiklikler, nüfusun önemli bir kısmını etkileyecek, gerekli altyapı hazırlanmaması ve tedbir alınmaması durumunda tarım işletmelerinin sayılarının azaltılması ile işsizlik sorunu büyüyerek karşımıza çıkacaktır.Bu çalışmada, AB ve Türkiye Tarım Politikaları ile AB ve Türkiye'de İstihdam başlıkları altında incelemeler yapılarak, AB üyeliği sürecindeki Türkiye'nin istihdam yönünden OTP'den nasıl etkileneceği ele alınmıştır. Bu bağlamda Birliğe katılan ülkelerin, OTP uyum sürecinde yaşadıkları değişimler irdelenerek, Türkiye ile ilgili çıkarımlarda bulunulmaya çalışılmıştır. Türkiye ile benzer yapısı nedeniyle özelde Polonya örneği daha dikkate değer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The most significant integration we see among European countries is the European Union. Turkey?s efforts to join this union started in 1959 and are still continuing. The EU Common Agricultural Policy (CAP), which is one of the most important and most debated policies of the union, forms the most important chapter in the EU membership process.In addition to Turkish agriculture?s being significantly different from European Union agriculture, agricultural policies also differ significantly from each other. In the union, decreasing the agricultural population and the number of agricultural enterprises and accordingly, expanding enterprises have been adopted as main policies and significant improvements have been achieved in this matter in time. In Turkey, no policy of decreasing agricultural population and the number of agricultural enterprises or expanding and modernising enterprises is followed. In the CAP harmonization process, generally a decrease in countries' farmable agricultural areas, the number of animals and the number of enterprises has been observed. On the other hand, an increase in the size of enterprises and yield from unit area and unit animal has been observed. As a result of the transformation in agriculture, productivity of enterprises increases whereas the number of people employed in agriculture decreases indispensably. Changes in Turkey?s agricultural policies in the European Union (EU) harmonization process will affect an important part of the population and will worsen the unemployment problem as the number of agricultural enterprises decreases, unless the necessary infrastructure is prepared and the necessary measures are taken.In this study, analyses have been made under the headings EU and Turkey?s Agricultural Policies and Employment in Turkey; and the subject of how Turkey will be affected from CAP in the EU harmonization process in terms of employment is discussed. In this context, changes that the countries which joined the EU went through in CAP harmonization process have been examined and deductions have been made regarding Turkey. The example of Poland was especially considered due to its structure which is similar to that of Turkey?s.