İstanbul Yeşilköy'de yaşayan gayrimüslim halkın geçiş kutlama ve bereket törenleri
Lifecycle holiday and blessing ceremonies of non-muslim communities who lives in Bakırköy Istanbul
  1. Tez No: 309023
  2. Yazar: ASLI EMANET ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni, Süryani, Ortodoks, Geçiş Törenleri, Bayramlar, Yeşilköy, Gayrimüslim, Armenian, Assyrian, Orthodox, life cycle events, holidays, Yeşilköy, non- Muslim
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma İstanbul ili Bakırköy ilçesi Yeşilköy semtinde yaşayan gayrimüslim cemaatlerin geçiş, kutlama ve bereket törenlerinin sahada derleme metodları kullanılarak kayıt altına alınması için yapılmıştır. Bölgenin seçiminde çeşitli cemaatlerin bir arada yaşaması ve fiziki koşullarının derleme için elverişli olması etkili olmuştur.İnceleme alanında yer alan Ermeni Resuli Cemaati ve Süryani Kadim Cemaati folklorik malzemeye sahiptir. Ancak Rum Cemaati ve Latin Katolik Cemaati, nüfus azlığı ve yaş aralığının 65 ve üzeri olması sebebiyle derlemeye uygun malzeme ortaya çıkartamamıştır. Bu yüzden çalışma Süryani ve Ermeni cemaatleri ile sınırlı kalmıştır.İncelemeye konu olan iki cemaat de Ortodoks mezhebindendir. Ancak temel Ortodoks inancından bazı küçük farkları vardır. Farklı takvim sistemleri kullanırlar. Bu nedenle, zaman zaman aynı kutlamalar farklı günlerde yapılır. Etnik kimlik ve tarihi mirasla ilgili kutlamalar ise her iki cemaat için ayrı ayrı incelenmiştir.Geçiş törenleri için doğum, vaftiz, evlilik, ölüm; kutlama törenleri için dini ve milli bayramlar temel alınmıştır. Geçiş törenleri ile ilgili bölümlerde, asıl törenin hazırlıklarından itibaren incelenmeye başlanmıştır. Bereket törenleri, bölgenin tarımla ilgisinin olmayışı sebebiyle dini bayramlarla bütünleşmiştir. Ekler bölümünde bu törenlerden belgeleme imkânı olanlara ait fotoğraflara yer verilmiştir.Anadolu'da yüzyıllardır yaşayan, aynı toprağı paylaşan insanların, Paganizm, Çok tanrılı dinler, nihayetinde Hristiyan ve Müslüman olmalarından sonra taşıdıkları ortak kültür öğeleri belgelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a fieldwork for non-Muslim communities? life cycle events, holiday, blessing ceremonies in Yeşilköy quarter of Bakırköy district of Istanbul city. Convenience of the area geographically and proportion of its population was effective for this selection.Armenian Apostolic Community and Assyrian Community have many folklore materials. However, because of the age range (higher than 65) and decreasing of their populations, Greek Community and Latin Catholic Community are not eligible for fieldwork. Therefore, documentation is confined by Assyrian and Armenian communities.Both communities are examined in this study are in Christian Orthodox Church. However, they have some differences from each other and other orthodox churches. They use different calendar systems. Consequently, same events of holidays falls on different days for Armenians and Assyrians. Historical and ethnical based holidays are examined separately for each community.Base of life cycle events are, birth, baptism, marriage, death; base of holidays are, religious and ethnical holidays in this study. Blessing ceremonies are integrated to religious ceremonies due to urbanization. Attachment sections of the study have some pictures about some of these events.This study analyzes some components of a common culture the people who lived in Anatolia and shared same piece of earth, Paganism, Polytheism through Christianity and Islam.