Avrupa Birliği çevre politikaları ve Türkiye
European Union's environmental policies and Turkey
- Tez No: 309024
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Türkiye, Çevre Sorunları, Çevre Eylem Planı, Çevre Politikaları, European Union, Turkey, Environmental Problems, Environment Action Plan, Enviromental Policies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küresel anlamda gittikçe önem kazanan çevre kavramı ve çevre politikaları özellikle Avrupa Birliği politikaları içerisinde gün geçtikçe daha özel bir hal almaya başlamış ve önemli gelişmeler göstermiştir. Önemine binaen Avrupa Birliği çevre sorunlarıyla ilgilenmeye başlamış ve ciddi adımlar atmıştır. Avrupa ülkelerinde çevre bilincinin yerleşmiş olmasından ve Birliğin uluslararası alanda çevre konularında öncü rol oynamasından bu anlaşılmaktadır. Türkiye'de, çevre sorunları ile ilgili yasama çalışmalarının AB giriş sürecinin bir zorunluluğu olarak hızlanması da yine bu durumla ilgilidir. Çevre üzerindeki baskının giderek ağırlaşması, doğal kaynakların tükenme noktasına gelmesi, sel, kuraklık, orman yangını gibi yıkımların çoğalması, evlerden ve ulaşım araçlarından kaynaklanan karbondioksit emisyonunun sürekli artış göstermesi, özellikle kentsel yerleşim yerlerinde kirlilik ve gürültüden dolayı yaşam kalitesinin düşmesi, her yıl yaklaşık iki milyar ton atığın üretilmesi ve bunun yılda ortalama %10 artması gibi çevre sorunları, sürdürülebilir çevre politikalarını da zorunlu ve acil bir hale getirmiştir.AB, çevre konusunda ilk kez 1972 yılında harekete geçmiş ve birbirini izleyen altı eylem programı kabul etmiştir. Bu konuya ciddi kaynaklar ayırmış, denetimlerini arttırmış ve yaptırımlar uygulamaya başlamıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinde müktesebat uyumu ve yasal eşgüdüm çerçevesinde, çevre politikalarının AB mevzuatına en uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.Bu tezde çevre sorunlarının çözümünde ortaya çıkan yeni gereksinmeler, uygulanmasına çalışılan politikalar, ulusal çabalar ve uluslararası işbirliği girişimleri AB özelinde incelenecektir. Bununla birlikte Türkiye'nin çevre konusunda AB mevzuatı ile uyumu da incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The notion of environment and environmental policies that gains more importance day by day globally has been started to have a peculiar place especially in European Union policies and developed considerably. Upon the significance of the subject the European Union has dealed with the issue and taken consideable steps. This can be understood from the well-settled environmental policies within the European Union countries and from the Union?s pioneering the environmental issues in the international era. The acceleration of legislation in Turkey regarding the environmental problems as a requirement of EU candidacy may also be related to this. The environmental problems such as increasing pressure over environment, the termination of natural resources, floods, drought, increasing destructions forest fires, the boosting CO2 emission from the houses and the transportation vehicles, the decreasing quality of life especially because of the pollution and noise in urban areas and the nearly 2 billion tons of waste materials annually that is increasing every year 10% have necessiate sustainable environmental policies compulsory and urgent.The EU has been first became active in terms of environment in 1972 and accepted six consecutive action programs. EU has allocated considerable budget for this subject, increased controls and started to apply sanctions. In the process of Turkish candidacy to EU and in the framework of alingment of acquis and legislative coordination, it is required to arrange the environmental policies in full accordance to EU legislation.In this study, the new requirements emerged for the solution of environmental problems, the policies in being tried to be applied, national efforts and the attempts for international cooperation will be investigated especially for EU. Additionally, Turkey?s adoptation of EU legislation will be scrutinized.