German social preferences towards Turkey's EU accession
Türkiye'nin AB üyeliği ve Almanya: Alman toplumunun bakışı
  1. Tez No: 309037
  2. Yazar: FATMA GERENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: liberal hükümetlerarası teori, yapısalcılık, toplumsal tercihler, siyasi partiler, kamuoyu, liberal intergovernmentalism, constructivism, social preferences, political parties, public opinion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Almanya'daki toplumsal tercihleri, bu tercihlerin oluşumunda rol oynayan faktörleri ve bu faktörlerin Türkiye'nin AB'ye katılımı üzerindeki görece etkilerini açıklamayı amaçlamaktadır. Almanya'nın bu konudaki tutumunu belirleyen belli başlı toplumsal gruplar arasında önemli siyasi partiler ve kamuoyu ön plana çıkmaktadır. Önemli siyasi partiler ve kamuoyunun tercihleri uzun vadede Almanya'nın Türkiye'ye yönelik tutumunu etkilemekte ve yönledirmektedir. Özellikle, SPD, CDU/CSU, Yeşiller ve FDP gibi siyasi partilerin bu konudaki etkisi oldukça büyüktür. Kamuoyu bu konuda daha sınırlı ve dolaylı bir etkiye sahiptir. Siyasi partilerin ve kamuoyunun Türkiye'ye yönelik tercihlerinin şekillenmesinde güvenlik ve ekonomiye dayalı beklentiler ve kültürel eksenli endişeler rol oynamaktadır. Siyasi partiler, Türkiye'nin üyeliğini değerlendirirken bu üyeliğin Avrupa güvenliğine ve ekonomisine sağlayacağı kazançları göz önüne alma eğilimindedirler. Türkiye üyeliğinin getireceği maddi kazançlar Sosyal Demokratların, Yeşillerin ve Liberallerin Türkiye'ye yönelik tutumlarını belirlemede öncelikli rol oynamaktadır. Öte yandan, CDU/CSU'nun bu konudaki tutumunu kültür ve kimlik eksenli endişeler şekillendirmektedir. Kamuoyu ise Türkiye'nin AB üyeliğini hem maddi hem de kültürel bir tehdit olarak algılamakta ve bu tehdit algısı kamuoyunun bu konudaki tutumunu belirlemektedir. Özellikle, Türkiye ve AB üye devletleri arasındaki kültürel farklılıklar kamuoyunun Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik muhalif bir tutum takınmasında etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to explain the social preferences in Germany towards Turkey?s EU membership, the factors that shape these preferences and their relative impact on Turkish accession. The major political parties and the public are identified as two significant domestic groups whose preferences influence the national position on Turkey. Particularly, the impact of SPD, CDU/CSU, the Greens and FDP is substantial in this respect. The public impact is more limited and indirect. The attitude of these domestic groups is shaped by material and identity-based concerns over Turkish membership. The major political parties tend to assess Turkish accession in terms of the security and economic benefits it will bring to the EU. The material benefits of Turkey?s inclusion are the primary determinants which shape the position of the social democrats, the Greens and the liberals. On the other hand, the identity and culture based concerns influence the stance of CDU/CSU. The public attitude is mainly determined by the perceived economic and cultural threats posed by Turkey?s membership. Particularly, the perceived cultural differences between Turkey and the EU member states play an important role in the increasing public opposition against Turkish accession.