Global professionals in Turkey: Personal narratives of professionals with MBA degrees
Türkiye'de küresel profesyoneller: MBA dereceli profesyonellerin kişisel anlatıları
  1. Tez No: 309051
  2. Yazar: GÖRKEM AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, İşletme, Anthropology, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: küresel profesyonel, küreselleşme, MBA, esneklik, seçkinlik, global professional, globalization, MBA, flexibility, distinction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mevcut sosyal bilimler literatüründe, küresel kapitalizmin profesyonelleriyle ilgili bir çok argüman yer almaktadır. Bu argümanlar, son derece farklı kavramlar üzerinden yeni bir ortaya çıkışını vurgulamaktadır. Bu yeni oluşuma işaret etmek üzere, kullanılan kavramların arasından küresel profesyoneller kavramını kullanmayı tercih ettim. Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde MBA okumuş Türkiye'deki bir grup profesyonelle yapılan mülakatlara odaklanarak küresel profesyoneller kavramını daha sağlam bir zemine oturtmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, öncelikli olarak Türkiye'deki küresel profesyonellerin MBA öğrenimlerini ve daha genel olarak kariyerlerini nasıl deneyimledikleri ve algıladıkları üzerine yoğunlaşmaktadır. Bunun yanısıra, çalışma, görüşülen kişilerin kendilerini seçkin profesyonel ve bireyler olarak sunuş şekillerini küresel kapitalizm kültürüne odaklanan mevcut literatür çerçevesinde incelemektedir. Bu bağlamda, bu araştırma, küresel profesyonelleri homojen bir oluşum olarak değerlendiren yaklaşımdan uzaklaşmaya çalışan literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The existing literature of social sciences contains a nebula of arguments regarding professionals of global capitalism. These arguments underline the emergence of a new class by applying various concepts among which I prefer to use global professionals referring to this new structure. This thesis aims to ground this concept on a stronger basis by concentrating upon the interviews conducted with the professionals in Turkey who studied MBA in the United States of America. Based on these interviews, the study primarily focuses upon how global professionals experience and express their MBA education in particular and their whole career trajectories in general. In addition, this present study discusses how the informants present themselves as distinctive professionals and individuals by positioning the discussion within the framework of culture of global capitalism literature. In this sense, this research aims to contribute to the literature that tries to move away from a reductionist approach which sees the global professionals as a homogeneous entity.