Teknoloji geliştirme bölgelerinin Türkiye ekonomisine yönelik katkılarının yeni bir model çerçevesinde analizi
Analysis of the contributions of technology development zones intended to Turkish economy within the scope of a new model
  1. Tez No: 309080
  2. Yazar: AHMET BAŞALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. SADİ UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknopark, Ar-ge faaliyetleri, Technopark, R&D activities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dünya hızla değişmekte ve teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Ülkeler bu değişime ayak uydurmak ve ekonomilerini güçlü tutmak için ar-ge ve inovasyona (yenilikçilik) dönük ürünlerin üretilmesi ve uluslar arası rekabet güçlerini koruyarak halklarının refahını amaçlamaktadırlar. Günümüzde artık emek yoğun ürünlerin üretilmesi daha girdi maliyetlerinin daha düşük olduğu az gelişmiş ülkelerce tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş ülkeler ise daha çok ar-ge faaliyetlerine ağırlık vermekte ve yenilikçi, yüksek teknolojili ürünler üreterek dünya pazarlarında rekabet güçlerini korumaktadırlar. Uluslar arası platformda ülkelerin konumları ekonomik güçleri ile ekonomik güçleri de sahip oldukları teknolojik düzey ile belirlenmektedir.Dünyada teknolojiye sahip olmak ülkelerin halkları için bir refah göstergesidir. Teknolojiye sahip olmanın ise teknolojiyi üretmek veya transfer etmekle sağlanabileceği aşikârdır.Teknolojiyi transfer etmek bir yol ise de uzun vade de başkalarına bağımlılık ve getireceği mali yükler düşünüldüğünde özellikle gelişmiş ülkeler açısından tercih edilen bir yöntem değildir.Teknolojiyi üretmenin yolu bilgi sahibi olmadan ve araştırma geliştirme faaliyetlerinden geçmektedir. Ar-ge faaliyetlerine ağırlık veren ve bu konuda başarılı olan ülkelerin gelişmiş bir ekonomiye de sahip oldukları görülmektedir.Teknoloji üretmek için en önemli faktör yetişmiş insan gücüdür. Yetişmiş insan gücünün en yoğun bulunduğu kurumlar ise üniversitelerdir. Üniversitelerde üretilen bilgi ve teknolojinin sanayiye aktarılması ile yeni ürün, yöntem ve süreçlerin geliştirileceği ve bu durumun da ekonominin güç kazanmasını sağlayacağı görülmektedir.Üniversitelerde üretilen bilginin sanayiye aktarılmasında en önemli araçların başında teknoparklar gelmektedir. Teknoparklar üniversite sanayi işbirliği merkezleridir. Ülkelerin rekabet güçlerinin artırılmasında teknoparklar dünyada aktif rol oynamıştır. Teknoparklar ar-ge çalışmalarının yürütülmesi yeni teknolojiler oluşturulması için üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile koordineli çalışan çatı mekanizmalardır.Çalışmada ar-ge ve inovasyonun önemi, dünyada teknoparklar ve ülkemizde teknoparkların gelişimi üzerinde durulmuştur. Teknoparkların ülkemiz ekonomisine katkıları incelenmiş ve daha fazla katkı için yapılması gerekenler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The world is changing rapidly and technology is proceeding in a dazzling rate. Countries are intending the production of R&D and innovation based products and the welfare of the public by protecting international competition forces for attuning those changes and sustaining their economy. Today, production of labor-intensive products stands out against us at less developed countries which input costs?re lower. Developed countries, on the other hand emphasis on R&D activities much more, remains their competition forces in world markets by producing high-tech products. At the international platform, position of countries is determined by their economic forces while the economic forces by their technological level.Having the technology in the world is an indicator of wellfare for the public of countries. Obviously, having technology could be achieved by the production and transfer of technology.Transfering the technology is a way, but it is not a preferred method expecially for the developed countries considering the long-term dependence on others and its financial burdens.The way of producing technology goes through having knowledge and research and development acivities. Countries giving emphasis on R&D activities and succeed in that manner seem to have a developed economy.Trained manpower is the most important factor to produce technology. Institutions where trained manpower most intensively found are universities. By transfering technology and information produced in universities to industry, new products, methods and processes will be developed which will then ensures the economy gain power.Most important tool for the knowledge produced in universities transferred to industry are Technoparks. Technoparks are the centers of university industry collaboration. Technoparks has played an active role in the world in improving the competitiveness of the countries. Technoparks are roof mechanisms which work co-ordinated with universities and research institutes for conducting research and development studies and creating new technologies.In this study, importance of R&D and innovation, technopaks in the world and development of technoparks were emphasized. Contributions of technoparks to our country?s economy were examined and needs to be done were proposed for more contribution.