Avrupa Birliği etik anlayışının Türk Kamu Yönetimi'ne yansımaları
Reflections of European Union?s understanding of ethics for Turkish Public Administration
- Tez No: 309085
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAN DEMİRAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Etik, Yönetsel Etik, Kamu Yönetimi Etiği, Avrupa Birliği, Ethics, Administration Ethics, Public Administration Ethics, European Union
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 175
Özet
Etiğin konusu, inançlar, düşünceler ve davranışlar konusunda doğruluğun ve iyiliğin ne olduğudur. Bu sebeple, etik ilke ve kurallar insanlara rehber olmaktadır. Kamu yönetiminde de etik, farklı değerlerin ortak iyiye ulaşılması için kullanılmasıdır. Bu doğrultuda, kamu yönetiminin etkinliği ve verimliliği önemli kavramlardır. Bu sebeple, işlem ve eylemlerin doğruluğu ve verimliliği her zaman tartışma konusudur. Son dönemde, yapılan tartışmalar kamu görevlileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Kamu yönetimi ve toplum arasındaki ilişkiler temelinde, insan değerleri ve etik önemli konumdadır. Dolayısıyla, etiğin süregelen tartışmaların çözümünde önemli bir rolü bulunmaktadır.Kamu yönetimi etiği konusunda birçok ulusal ve uluslararası çalışmalar vardır. AB ve Türkiye arasında yaşanan üyelik müzakerelerinde de etik konusunun önemi vardır. Bu konuda Türkiye önemli bir gelişme sağlamıştır. Bu durum, karşılıklı yayınlanan belgelerde de görülmektedir. Buna ek olarak, etiğin sürekli geliştirilmesi ve korunması gerekmektedir. Etik ilkeler yardımıyla bireyleri daha iyi olan değerlere ve davranışlara yöneltiyorsa, kamu yönetiminde yaşanan sorunların çözümünde de aynı etkiyi gösterebilir. Diğer bir anlatımla, kamu yönetimi içinde gelişen etik, kamu yönetimini çevresine duyarlı ve dinamik bir yapıya kavuşturacaktır. Sonuç olarak, kamu yararının sağlanmasında ve toplumun birliğinde artış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The meaning of ethic refers to what is the truth and goodness about beliefs, thoughts, and manners. So, ethical principles should guide people. In public administration, too, ethics means the use of different values for a common good. Thus, the effectiveness and efficiency of public administration are significant concepts. For this reason, the correctness of the deeds and operations is a hotly debated issue. Recently, the discussions focus on public officers. Human values and ethics have important stances on the basis of the relationship between public administration and public. Therefore, ethics has a very important role in those discussions.It is seen that there are numerous national and international studies on Ethics in Public Administration. Issue of ethics in negotiations European Union and Turkey is very vital for the Union. On this subject, Turkish part has shown a remarkable development. This can be seen in the documents which have been mutually published. Besides, ethics is a kind of matter that should be kept and developed. If ethics can lead people towards better values and manners, it has also the same foundations that can help with the solutions of the problems seen in public administration. In other words, public administration should be sensitive to all parts they are connected to and have a dynamic structure. As a result of this, there will be increase in the development of public good and unity of society.