Bir tepkisel proje çizelgeleme yaklaşımı ve uygulaması
A reactive project scheduling approach and an apllication
- Tez No: 309473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDİZ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tepkisel Proje Çizelgeleme, Kaynak Kısıtlı Proje Çizelgeleme, Hidroelektrik Santral Projesi, Reactive Project Scheduling, Resource Constrained Project Scheduling, Hydroelectric Power Plant Project
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çizelgeleme, belirli amaçlar doğrultusunda sınırlı kaynakların işlere atanması ile ilgilenen; üretim ve hizmet sistemlerinde çok önemli role sahip bir karar verme sürecidir. Tepkisel çizelgeleme, bir çizelgeyi, çizelgenin gerçekleşme zamanında karşılaşılan bozulmalara karşı onarma sürecidir. Tepkisel proje çizelgeleme işe projede meydana gelen bozulmalar sonucu geçerliliğini kaybeden başlangıç çizelgesinin yenilenmesi/onarılması adımlarını içerir. Üretim sistemlerinde tepkisel çizelgeleme üzerine birçok çalışma yapılmasına karşın, tepkisel proje çizelgeleme üzerine yapılan çalışmalar çok az sayıdadır. Bu çalışmalarda önerilen çözüm yöntemlerinin ise ya gerçek hayat proje yöneticileri için çok üst düzey bir planlama ve yazılım bilgisi gerektirdiği ya da gerçek hayatta karşılaşılan büyük boyutlu ve karmaşık problemlere uygun çözüm üretebilecek bir yapıda olamadığı görülmektedir.Yapılan çalışmada, kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi kapsamına giren bir hidroelektrik santrali projesi üzerinde tepkisel proje çizelgeleme yaklaşımı uygulanmıştır. Uygulamada, hızlı, kolay ve görsel çizelgeleme imkanı sağlayan proje yönetim yazılımları içerisinden, Microsoft Office Project 2007 yazılımı ile kaynak dağıtım yeteneğinin üstünlüğü gösterilen Primavera Enterprise V.6.0 Project Management yazılımının proje maliyeti ve tamamlanma süresi açısından kaynak dağıtım yetenekleri karşılaştırılarak bir tepkisel proje çizelgeleme uygulaması yapılmıştır.Yapılan kaynak kısıtlı tepkisel proje çizelgeleme uygulama sonuçlarında, Primavera Enterprise V.6.0 Project Management yazılımının threshold, issue ve risk modülleri ile tepkisel proje çizelgeleme uygulamasının yapılması için uygun altyapıya sahip olduğu ve proje tamamlanma süresi ve maliyeti açısından kaynak dağıtım yeteneğinin Microsoft Office Project 2007 yazılımına göre daha üstün olduğu gösterilmiştir.Bilim Kodu: 906.1.119
Özet (Çeviri)
Scheduling is a decision-making process which has a very important role in production and service systems that deals with assigning limited resources to specific tasks on the objectives. Reactive scheduling, is a repairing process on the corruptions which happens in the application of the schedule. Reactive project scheduling is consist of the repairing process of the initial schedules which corrupted by the deterioration. Instead of being done many studies on reactive scheduling on production systems, reactive project scheduling is seen that a small number of studies. Suggested solution methods by theese studies require a very high-level planning and software knowledge at real-life project manageres or is not feasible on large and complex problems which often encountered in real life.In this study, the reactive project scheduling approach is applied on a hydroelectric power plant project which in the scope of the resource constrained project scheduling problem. In application, within the project managament software packages which provides easier, fast, visual scheduling, Microsoft Office Project 2007 software and the Primavera Enterprise V.6.0 Project Management software were selected which is shown the capability of resource allocation. on the reactive project scheduling application the resource allocation capabilities of Microsoft Office Project 2007 software and Primavera Enterprise v.6.0 Project Management software?s is compared by the rule of project cost and completion time.By the resource constrained reactive project scheduling application, it is shown that the Primavera Enterpirse V.6.0 Project Management software has appropriate features as issue, thresholds and risk modules for reactive project scheduling and the resource allocation capability of Primavera Enterpirse V.6.0 Project Management software?s is higher than Microsoft Office Project 2007 software?s resource allocation capability.Science Code: 906.1.119