Melatonin premedikasyonunun epidural anestezi yapılan hastalarda perioperatif anksiyete ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of melatonin premedication on perioperative anxiety and cognitive functions among patients with epidural anesthesia
- Tez No: 309502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÖKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, premedikasyon, anksiyete, melatonin, Anesthesia, premedication, anxiety, melatonin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Epidural anestezi planlanan hastalar arasından ASA (American Society Anesthesiologists) I-II grubundan 60 yaş üstü 80 E olgu dahil edildi. Hastalar rastgele 40'ar kişilik iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna (Grup 1, n=40) ameliyattan 60 dakika önce melatonin 6 mg verildi. Kontrol grubuna (Grup 2, n=40) plasebo tablet verildi.Ameliyat öncesi 8 saat aç bırakılan hastaların, ameliyattan önce noninvaziv kan basıncı (NİKB), Elektrokardiyogram (EKG) ve periferik O2 satürasyonu (SpO2) monitörize edildi. 10 mL/kg % 0.9'luk izotonik solüsyonu ile prehidrasyon yapıldı. Epidural anestezi oturur pozisyonda, orta hatta L3-4 veya L4-5 interspinöz aralığından 18 gauge epidural iğne ile girilerek 20 gauge epidural katater yerleştirilerek yapıldı.Hastalara epidural kateter takıldıktan sonra, epidural kateterden 3 mL %1'lik lidokain test dozunu takiben, kateterin yeri doğrulandıktan sonra epidural kateterden 12-14 mL % 0.5'lik levobupivakain yapıldı. Hastaların KAH (kalp atım hızı), SAB (sistolik arter basıncı), DAB (diastolik arter basıncı), OAB (ortalama arter basıncı), SpO2 (periferik oksijen saturasyonu) değerleri preoperatif, anestezi süresince her 10 dk'da bir ve postoperatif 10. dk'da kaydedildi.Tüm hastalara operasyondan 1 saat önce preoperatif durumluluk anksiyete düzeyini belirlemek için State?Trait Anksiety Inventory (STAI) durumluluk skorlaması ve kognitif fonksiyonları değerlendirmek amacıyla Mini Mental Test (MMT) yapılarak kaydedildi. STAI durumluluk skorlaması ve MMT postoperatif 1. saat ve postoperatif 24. saatte tekrarlandı.Gruplar karşılaştırıldığında postoperatif 10. dk. SAB, DAB, OAB ve KAH değerleri arasında anlamlı fark saptandı (p0.05).Sonuç olarak epidural blok öncesi hastalara melatonin verilmesinin kognitif fonksiyonları ve anksiyete üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisinin bulunmadığı ancak postoperatif hemodinamik parametreleri olumlu etkilediği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The cases who have been applied epidural anesthesia were selected from among the 80 male patients over the age of 60 that were in ASA (American Society Anesthesiologists) I-II. Patients were divided randomly into 2 groups each containing 40 people. 6 mg melatonin were given to study group (Group 1, n=40) 60 minutes before operation. Placebo tablets were given to control group (Group 2, n=40).After 8 hours of fasting before surgery, non-invasive blood pressure (mmHg), ECG and peripheral oxygen saturation (SpO2) were monitorised in all patients. Prehydration was done with 10 mL/kg 0.9% NaCl solution. Epidural anesthesia were performed in sitting position via 18 G epidural needle and 20 G epidural catheter to L3-4 or L4-5 interspinous space.After applying the epidural catheter to patients, 3 mL of 1% lidocain as test dosage was applied from epidural catheter followed by 12-15 mL of 0.5% levobupivacain application after confirmation of the catheter localisation. Heart rate (HR), systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP) and peripheral oxygen saturation (SpO2) values of patients were recorded during preoperatively, perioperatively every 10 minutes during anesthesia and at postoperative 10th minute.State-trait anxiety inventory (STAI) state scoring to determine preoperative state anxiety and mini mental test (MMT) to evaluate the cogntive functions were applied and recorded for all patients 1 hour before the surgery. STAI state scoring and MMT were repeated at postoperative 1st hour and 24th hour.When the groups were compared significant differences were determined between the postoperative HR, SAP, DAP, MAP values (p0.05).In conclusion, we established that application of melatonin in patients before epidural block, affects the hemodynamic parameters positively but does not have any positive or negative effect on anxiety and cognitive functions.