Bazı ince film iletken polimerlerin bant aralıkları ve yüzey iletkenliklerinin incelenmesi
Investigation of bandwidth and surface conductivity of some thin film conductive polymers
  1. Tez No: 309594
  2. Yazar: TÜLAY TORAN AKYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KÖYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İletken polimer, yasak enerji bandı, yüzey iletkenliği, ince film, Conductive polymer, bandwidth, surface conductivity, thin film
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında politiyofen esaslı P3HT, P3OT ve F8T2 iletken polimerlerinden hazırlanan ince filmlerin yasak enerji bant aralıkları ve yüzey iletkenlerinin değişimi; kaplama hızı, kaplama süresi ve konsantrasyon parametrelerine bağlı olarak incelenmiştir. Kullanılan polimerlerden 5 mg/mL ve 10 mg/mL oranlarında hazırlanan çözelti cam yüzey üzerine döndürme yöntemi kullanılarak sırasıyla 1800 rpm ve 3600 rpm kaplama hızlarında kaplanmıştır. Hazırlanan polimer ince filmlerin kaplama süresi için 20 s, 40 s ve 60 s değerleri seçilmiştir. İnce film iletken polimerlerin yasak enerji bant aralıkları UV-vis Spektrofotometre ölçümleriyle elde edilen soğurma grafiklerinden hesaplanmıştır. Araştırmaya konu olan ince film polimerlerin yüzey morfolojileri Atomik Kuvvet Mikroskobu ile analiz edilmiş ve 10 mg/mL oranlarında hazırlanan çözeltiler için daha düzgün film yüzeyleri elde edildiği sonucuna varılmıştır. Hazırlanan iletken polimer ince filmlerin dört nokta ölçüm yöntemi ile elde edilen yüzey iletkenliklerinin konsantrasyon ile arttığı sonucu elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
In this thesis, the changes in bandwidth and surface conductivity of thin films made from Polithiophene based P3HT, P3OT and F8T2 conductive polymers were investigated depending on coating rate, coating duration and concentration parameters. The solution prepared with used polymers concentration of 5 mg/mL and 10 mg/mL was deposited on the glass substrate using spin coating technique at coating rates of 1800 rpm and 3600 rpm. The values of 20 s, 40 s and 60 s were chosen as coating duration of thin film polymers. Band gap values of the thin film polymers were derived from the absorption plots obtained by UV-vis Spectrophotometry measurements. Surface morphology of the studied thin film polymers was analyzed with Atomic Force Microscope, and it was concluded that better surface is obtained for thin films prepared with used polymers of 10 mg/mL. Results show that surface conductivity of prepared conductive thin film polymers obtained by four-point probe measurement technique decreases with increasing concentration.