Bazı asma anaçlarının köklenmesi üzerine brassinosteroidin etkisi
Effect of brassinostreoidin on rooting of some grapvine rootstocks
  1. Tez No: 309617
  2. Yazar: ULAŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA GÖKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Ziraat, Botany, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: asma, anaç, brassinosteroid, köklenme, grape, rootstock, brassinosteroid, rooting
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Brassinosteroidler bitki büyüme ve gelişmesini etkileyen hormonlar arasında son yıllarda araştırma alanı bulmuştur. Bu grup hormonlar bitki gelişimini çimlenmeden yaşlanmaya kadar geniş bir yelpaze içerisinde etkilemektedir. Brassinosteroidlerin otsu bitkilerin çim kökü yeteneklerini arttırdığına yönelik çalışmalar, bize bu maddelerin odunsu bitkilerin adventif kök oluşturabilme özelliklerini arttırmaya yönelik olarak nasıl kullanılabileceğini düşündürmüştür. Bu doğrultuda planlanan bu araştırma projesinde, asma fidanı yetiştiriciliğinde sıklıkla kullanılan Amerikan asma anaçlarının (1103P, 110R ve 99R) köklenme özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, anaç çelikleri 5 farklı derişimde (0.00, 0.05, 0.10, 0.15 ve 0.25 ppm) hazırlanan 22(S)-23(S)-homobrassinolid çözeltilsinde bekletildikten sonra torf+perlit (2:1) karışımına dikilmiştir. Gelişmesi sağlanan anaçların kök gelişim özellikleri (kök sayısı, kök gelişim değeri, yaş ve kuru kök ağırlığı) değerlendirilmiştir. Sürgün gelişme özellikleri de saptanmıştır. İki gelişim sezonu süresinde sürdürülen denemeler sonucunda tüm özelliklerin uygulanan doz seviyelerinin etkisinden bağımsız olarak anaç özelliğine bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Genel olarak, en iyi kök ve sürgün gelişim 1103P anacında gözlenirken, bunu 110R anacı takip etmiştir. Kök gelişim düzeyi ise uygulanan doz ve anaç etkisine bağlı olarak farklılık gösterirken 1103P anacında en düşük dozun, 99R anacında ise 0.15 ppm'lik dozun çelik başına kök sayısını arttırdığı görülmüştür. 110R anacında ise dozlar arasında önemli bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Brassinosteroids have found themselves a place among the hormones that regulate plants? growth and development in recent years. These group of hormones affect development from seed germination to senescence. Studies that show that brassinosteroids increase seed germination of annual plants have led us to ponder on possible effects of these hormones to increase adventitious rooting of perennial plants. This research project prepared under the light of this thought was aimed to study the effects of brassinosteroids on rooting of some American grapevine rootstocks (1103P, 110R, and 99R) used frequently in producing grafted plants. For this purpose, rootstock cuttings were dipped in to five different concentrations (0.00, 0.05, 0.10, 0.15 and 0.25 ppm) of 22(S)-23(S)-homobrassinolide and planted into peat-perlite (2:1) mixture. After development was attained, some rooting characteristics (fresh-dry root weight, root number, and development level) were assessed. Some shoot growth features were also determined. At the end of the trials carried out for two seasons, the characteristics studied were observed to be under the influence of the rootstock genotype rather than the application concentrations of the chemical. Generally, the best root and shoot growth was obtained in 1103P followed by 110R. Root development was influenced by both the rootstock and the concentrations of the substance. The lowest concentration induced more roots in 1103P, while it was the 0.15 ppm that resulted in the highest root number in 99R. No significant differences were observed in 110R.