Pas akarı Aculops lycopersici (Massee)'nin Çanakkale ili domates alanlarında popülasyon gelişmesi ve predatörlerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
A research on population development and determination of predatories of Aculops lycopersici (Massee) in Çanakkale production
- Tez No: 309619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Aculops lycopersici, Domates, Çanakkale, Aculops lycopersici, tomato
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Çanakkale tarımında domatesin değeri büyüktür. Domatesin dünyada en çok tüketilen sebzelerden biri olduğu bilinmektedir. Çanakkkale'de domates üretimi 2010 yılı verilerine göre 86000 da civarındadır.Çanakkale'de domates üretiminde sorun olmaya başlayan zararlılardan biri de Acari alt sınıfına ait Aculops lycopersici (Massee) (Acari: Eriophyidae)'dir. 2009-2010 yıllarında yürütülmüş olan bu çalışmada, Çanakkale ilinde domates üretim alanlarında A. lycopersici'nin populasyon değişimi ve doğal düşmanları belirlenmiştir. İlk turfan domates üretim döneminde belirlenen 4 farklı tarlada haftalık örneklemeler ile A. lycopersici populasyon gelişmesi, çıkış zamanının tespiti, populasyonun hangi tarihlerde tepe noktasına ulaştığı ve zararlı üzerinde beslenen doğal düşmanlar belirlemiştir.Araştırma sonuçlarına göre Çanakkale'de A. lycopersici' nin çıkış zamanı Temmuz ayının ortaları olarak belirlenmiş, populasyonun tepe noktasına Ağustos ayı ortalarında çıktığı belirlenmiştir. A. lycopersici'nin doğal düşmanların başında Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) gelmekte ve bu avcı akar 10 farklı tarlada tespit edilerek Çanakkale domates alanlarında yaygın olarak bulunduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Tydeidae türleride sayımlarda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tomato is the most important crop in Çanakkale. It has known that tomato is much consumed as vegetable in the world. According to data from 2010, Tomato production is nearly 86,000 tons in Çanakkale.One of the most important pest in Çanakkale, is Aculops lycopersici (Massee) (Acari: Eriophyidae). This study was conducted in 2009-2010 and was determined the population density and natural enemies of A. lycopersici in Çanakkale tomato production areas. It is determined that population development, hatching time, peak value and natural enemies of A. lycopersici with for weekly samplings in four different fields.According to study results; hatching time of A. lycopersici was determined in mid July, population has reached to the peak value in mid August. Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) is found as predatory acar in tomato production areas of Çanakkale. It is also determined Tydeidae species.