Çanakkale-Çınarlı yangınında, yanmış orman topraklarının bitki besin maddeleri değişiminin yersel ve zamansal olarak incelenmesi
Investigation of spatial and temporal changes of plant nutrients in burned forest soil in Çanakkale-Çinarli
  1. Tez No: 309623
  2. Yazar: MİNE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KAVDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yangını, toprak, bitki besin elementleri, azot, kalsiyum, demir, potasyum, Forest fire, soil, plant nutrient, nitrogen, calcium, iron, potassium
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Ağustos 2008 tarihinde yanan, Çanakkale İntepe bölgesi orman topraklarında (1514 ha) yürütülmüştür. Yangından sonra 6 farklı yanan alandan, 5 farklı zamanda (yangından sonraki ilk 20 günde, 1 ay sonrası, 4 ay sonrası, 6 ay ve 9 ay sonrası) yanmış ve bitişiğindeki yanmamış topraklardan 3 paralelli olmak üzere toprak örnekleri alınmıştır. Farklı zamanlarda yanmış ve yanmamış alanlardan alınan örneklerin bitki besin maddeleri içerikleri belirlenerek SAS program ile istatiksel analizleri yapılmıştır. Toprakların fosfor içeriği yanmış topraklarda, yanmamış topraklara kıyasla 12 kata kadar artmıştır. Yanan topraklarda toplam azot, sodyum, kalsiyum ve magnezyum çoğunlukla artış göstermiştir. Yanmış toprakların pH değeri yanmamışlardan daha düşük bulunmuştur. En belirgin farklardan biri de yanmış alanlardaki yüksek potasyum konsantrasyonudur. Mikro besin elementlerinden demir ve mangan da lokasyona ve zamana bağlı değişkenlik gösterse de genelde artmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Çanakkale-Intepe region soils (1514 ha) which was burned in August 2008. Soil samples were taken from 6 different locations at 5 different times (20th day, one month, 4 months, 6 months and 9 months after the fire). Samples were taken from burned and adjacent unburned soils with in three replications. Plant nutrient contents of burned and unburned soils were determined and statistical analyzes were done using SAS. Soil phosphorous contents of burned soils increased up to 12 times compared to unburned soils. Similarly soil nitrogen, sodium, calcium and magnesium of burned soils were higher than those of unburned soils. Soil pH decreased in burned soils. The most distinct differences were obtained for potassium contents of burned soils which were higher than unburned soil. Soil micro nutrients such as iron and manganese were higher in burned samples depending on their location and sampling time.