Çanakkale kırsalında gayrimenkul piyasası
Real estate market in Çanakkale rural
  1. Tez No: 879108
  2. Yazar: TUNAY ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU BAŞARAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul, Gayrimenkul Piyasası, Kırsal, Tersine Göç, Çanakkale, Real Estate, Real Estate Market, Rural, Reverse Migration, Çanakkale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda büyük kentlerden daha küçük kentlere ve kırsal alanlara doğru bir göçün varlığı hissedilmektedir. Çanakkale ili de genellikle emekliler ve yaz sezonunu geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle özellikle kıyı kesimlerde uzun zamandır canlı bir gayrimenkul piyasası oluşmuştur. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün faaliyete başlaması ve Kovid-19 pandemisinin Çanakkale'ye olan gayrimenkul talebini artırdığı düşünülmektedir. Bu tez Çanakkale'nin kırsalında gayrimenkul piyasasının nasıl geliştiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma alanı olarak Çanakkale merkez ilçe sınırları içerisinde kalan kırsal alan seçilmiştir. Araştırmada Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Mekânsal Gayrimenkul Sistemi ve İş Zekâsı Platformu verileri kullanılmıştır. Ayrıca analizlerde Türkiye İstatistik Kurumu nüfus verileri ve Çanakkale Belediyesi beyan edilen emlak vergisi değerlerinden yararlanılmıştır. Merkez ilçe sınırları içerisinde 52 köy bulunmaktadır. Araştırma evrenini oluşturan bu köylerde 2012-2021 yılları arasında gayrimenkul satış sayılarındaki değişim analiz edilerek, gayrimenkul piyasasının hangi köylerde daha fazla genişlediği saptanmıştır. Daha sonra gayrimenkul satış sayılarının en yüksek olduğu ve farklı konum özelliklerine sahip beş köy (Çınarlı, Yapıldak, Kumkale, Dümrek ve Salihler köyleri) seçilerek, bu köylerin muhtarları ve emlakçılar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonuçları 1915 Çanakkale Köprüsü ve Kovid-19 pandemisinin kırsal alanlarda gayrimenkul satışlarını etkilediğini göstermektedir. Kırsalda gayrimenkul piyasasının genişlemesinde denize yakınlık, kent merkezine yakınlık ve ulaşım altyapısına yakınlık önemli rol oynamaktadır. Gayrimenkul satın alanlar büyük oranda 55 yaş üstü bireylerdir. Bu bireyler İstanbul, Balıkesir, İzmir, Bursa gibi yakın metropollerin nüfusuna kayıtlıdır. Bununla birlikte satın alma işlemi yapanlarda en yüksek pay Çanakkalelilere aittir. Çanakkale kırsalına çevredeki metropollerden talep olduğu kadar Çanakkale halkının da talebi yüksektir. Kent merkezine yakın köyler, kentin banliyösüne dönüşmeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the presence of migration from large cities towards smaller towns and rural areas is being felt. The Province of Çanakkale is generally preferred by retirees and those who want to spend the summer season. Therefore, a lively real estate market has long been established, especially in coastal areas. To being active of the 1915 Çanakkale Bridge and the belief that the COVID-19 pandemic has increased the demand for real estate in Çanakkale. This thesis aims to analyse how the real estate market in rural areas of Çanakkale has evolved. The rural area within the boundaries of the central district of Çanakkale has been selected as the study area. In the research, data from the Land Registry and Cadastre Information System, Spatial Real Estate System, and Business Intelligence Platform are used. In addition, population data from the Turkish Statistical Institute and property tax values declared by the Çanakkale Municipality are utilized in the analyses. There are 52 villages within the boundaries of the central district. By analyzing the changes in real estate sales numbers in these villages between 2012-2021, it was determined in which villages the real estate market expanded more. Subsequently, five villages (Çınarlı, Yapıldak, Kumkale, Dümrek, and Salihler villages) with the highest real estate sales numbers and different location characteristics were selected, and in-depth interviews were conducted with the headmen of these villages and real estate agents. The research results indicate that the 1915 Çanakkale Bridge and the COVID-19 pandemic have affected real estate sales in rural areas. Proximity to the sea, proximity to the city center, and proximity to transportation infrastructure play an important role in the expansion of the real estate market in rural areas. The majority of real estate buyers are individuals over the age of 55, registered in the populations of nearby major cities such as Istanbul, Balıkesir, Izmir, and Bursa. However, the highest share of buyers belongs to the residents of Çanakkale. There is high demand for Çanakkale rural areas from both the surrounding major cities and the local people. Villages close to the city center are beginning to turn into the suburb of the city.