Güneybatı Anadolu bölgesinde yüksek frekanslı dalga yayınımının belirlenmesi
Determination of high frequency wave propagation in Southwest Anatolia
- Tez No: 309655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneybatı Anadolu, Isparta Büklümü, heterojenite, koda dalgası, saçınım, soğurulma, Southwest Anatolia, Isparta Angle, heterogeneity, coda wave, scattering, attenuation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, genliğin zaman ve uzaklıkla azalımına dayanan koda dalgası yöntemi kullanılarak Güneybatı Anadolu'da kabuk ve üst mantoda frekansa bağımlı olarak yayılan makaslama (S) dalgasının soğurulma özellikleri incelenmiştir. Bu yöntem, heterojen bir ortamda saçınmış koda dalgalarının soğurulma özelliklerine dayanır. Güneybatı Anadolu'da 2005 ? 2010 yılları arasında oluşan toplam 115 deprem incelenmiştir. Veriler merkez frekansı 1.5, 3.0, 6.0, 12 ve 20 Hz olan Butterworth filtresi ile süzgeçlenmiş, Sismogramların koda genliklerinin eğimlerinden koda kalite faktörü Qc elde edilmiştir. Güneybatı Anadolu bölgesi için koda Q (Qc) değeri 68±18 ile 901±418 arasında saptanmıştır.Güneybatı Anadolu bölgesinde Qc değerlerinin frekansla arttığı saptanmıştır. Ortalama Qc değerleri üst kabukta soğurulmanın derine kıyasla daha fazla olduğuna işaret etmektedir. Bu nedenle hesaplanan ortalama Qc değerlerindeki farklar, esas olarak alt kabuktaki heterojenliklerden dolayı cisim dalgalarının saçınımı ile oluşmaktadır. Frekans bağımlılık derecesinin derinliğe bağlı olarak değişik özellikler göstermesi, kabuk içindeki bir düşük hız zonunu veya manto malzemesinin kabuk içerisine doğru bir sokulumun varlığı ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the attenuation of the shear (S) wave in the earth?s crust and upper mantle in Southwest Anatolia is estimated by using coda wave method which are based on the decrease of coda wave amplitude in time and distance. This method depends on the attenuation properties of scattered coda waves in a heterogeneous medium. It is analysed 115 earthquakes between 2005 ? 2010 years in Southwest Anatolia. Seismograms are Butterworth filtered for centre frequencies of 1.5, 3.0, 6.0, 12 and 20 Hz, and the coda quality factor (Qc) values are computed from the slope of coda wave amplitudes. The Qc values vary from 68±18 to 901±418 in the Southwest Anatolia region.Qc values was found to increase with frequency in Southwest Anatolia. The average Qc values indicate more attenuation in upper crust than deeper. Therefore, differences in the average Qc values which are calculated, mainly composed with scattering of body waves because of heterogenities in the lower crust. Showing different features as associated the depth of the degree of frequency dependence, can be explained by a low velocity zone in crust or intrusion of mantle meterial into the crust.