Lineerliği artırma yöntemleri ile lineerliği artırılmış optimum mikrodalga frekanslı yükselteç tasarımı
Optimum microwave frequency amplifier design procedure with linearity improvement using linearization techniques
  1. Tez No: 309685
  2. Yazar: BİLGE TÜRKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç yükselteci, doğrusallaştırma, uygunlaştırma, optimizasyon, ISM Bandı, Power amplifier, linearization, optimization, matching, ISM Band
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında, ISM bandı 2,4GHz, doğrusallık performansı artırılmış optimum güç yükselteci tasarımı amaçlanmıştır. İyileştirilmiş doğrusallık performansı literatürde doğrusallaştırıcı olarak adlandırılan blokların güç yükseltecine uygulaması sonucu elde edilmiştir. Çalışmada, tasarımı yapılmış güç yükseltecine uygulanan doğrusallığı arttıma yöntemlerinin optimizasyonu da yapılarak doğrusallık performansı açısından en iyi sonuçların elde edilmesi amaçlanmıştır. Doğrusallık optimizasyonuna ek olarak, doğrusallık optimizasyonu sonucunda değişen performans parametrelerini iyileştirmek amacıyla uygunlaştırma devrelerinin de optimizasyonu da yapılmıştır.Çalışmada öncelikle düşük güç tüketimi, yüksek kazanç, yüksek verimlilik, yüksek eklenmiş güç verimliliği, düşük giriş ve çıkış yansıma katsayısı gibi tasarım parametrelerine sahip güç yükselteci tasarlanmış, daha sonra tasarlanan güç yükseltecine literatürde yer alan bazı doğrusallaştırma yöntemleri uygulanarak en iyi doğrusallık performansını sağlayan yöntem bulunmuş, uygulanan doğrusallığı artırma yöntemleri kendi aralarında ve doğrusallaştırma uygulanmamış durumla karşılaştırılmıştır.Çalışma da ayrıca güç yükseltecinin doğrusallık performans artışının diğer performans parametrelerine olan etkisi incelenmiş, yükseltecin tüm parametrelerinin incelenmesi sonucu doğrusallık performansı artırılmış optimum güç yükselteci tasarımı tamamlanmıştır. Güç yükselteci tasarımı, doğrusallık ve giriş ve çıkış uygunlaştırma devre optimizasyonları Advanced Design System (ADS) simülasyon programında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been aimed to design a 2,4GHz ISM band linearized power amplifier design. Improved linearity performance has obtained as a result of application of block which is called linearizer in literature. The linearity improvement methods which are used in this thesis have been optimized for obtaining the best results in terms of linearity performance. In addition to linearity optimization, to upgrade performance parameters as a result of linearity optimization, matching circuit optimization has been performed.Firstly, 2,4GHz PA has been designed which has low power consumption, high gain, high efficiency, high power added efficiency, low input reflection coefficient, low output reflection coefficient requirements. Afterward the linearity improvement methods have been applied to designed power amplifier and the best linearity improvement method has obtained. Also linearity improvement methods whichapplied to power amplifier have been compared and competed.The effects of linearity improvement to other performance parameters of power amplifier has also been investigated. As a result of analyzing all performance parameters together, design of microwave frequency improved linearity performance optimum power amplifier has been completed.Design process of power amplifier, linearity and input output matching optimization procedure has been completed with Advanced Design System.